Σ. Τάσος: οι νησιώτες να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές που σπέρνουν το μίσος στους λαούς

12:06 4/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα καθήκοντά του γερός και μάχιμος και πάλι , ανέλαβε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσος , μετά την περιπέτεια που αντιμετώπισε πρόσφατα με την υγεία του. Την Παρασκευή επισκέφθηκε και συζήτησε με τους διευθυντές και τους εργαζόμενους στην αστυνομία και στην πυροσβεστική υπηρεσία στη Μυτιλήνη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στη τρέχουσα τοπική και πολιτική επικαιρότητα.

Για το προσφυγικό

«Έχει παγιωθεί η αφόρητη

κατάσταση στη Μόρια, είπε ο κύριος Τάσος, απόρροια της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Βασική προϋπόθεση αυτής της συμφωνίας ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε την θέση του κόμματός του που στηρίζεται στο τρίπτυχο: απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά, το αίτημα ασύλου να υποβάλλεται και να εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα και αποζημίωση των κατοίκων των νησιών.

Το πρόβλημα βέβαια το δημιουργούν οι πόλεμοι στους οποίους «η Ελλάδα συμμετέχει μέσα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε ο κύριος Τάσος, ενώ κάλεσε τους νησιώτες να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές που σπέρνουν το μίσος στους λαούς. «Το μίσος και ο ρατσιστικός λόγος κάνει το θύμα θύτη και ξεπλένει τους πραγματικούς θύτες»

Στην επίσκεψή του στην αστυνομία ενημερώθηκε για το ποσοστό εγκληματικότητας των αλλοδαπών που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου και δεν ξεπερνά το 2% του συνολικού πληθυσμού «ποσοστό ίδιο και με τον ντόπιο πληθυσμό, άρα είναι μύθος ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Από την άλλη η ΝΔ , ζητά μέτρα αποτροπής κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, οι πρόσφυγες δικαιούνται να πάνε στις χώρες επιλογής. Μύθος είναι και ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Οι μετανάστες φεύγουν από την ιμπεριαλιστική ειρήνη που τους εξαθλιώνει, ενώ οι πρόσφυγες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» .

Για το ΦΠΑ

«Δεν πρέπει να συνδέουμε το προσφυγικό με το νησιώτικο ΦΠΑ. Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να στηρίζει τους αγώνες των νησιωτών για την παραμονή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ σε επερώτηση που θα κατατεθεί στη Βουλή με τις προτάσεις των εργατικών κέντρων της χώρας για εργασιακά ζητήματα, θα τεθεί και το θέμα του νησιώτικου ΦΠΑ».

Για την έξοδο από τα μνημόνια

«Κανένας μνημονιακός νόμος δεν καταργείται οπότε δεν πρόκειται για έξοδο από τα μνημόνια και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου το αποδεικνύουν» τόνισε ο Σταύρος Τάσσος.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα