Ρ.Τσιουλάκης: Να μπει τάξη στον εθελοντισμό για τα ΑμεΑ

11:25 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ναι στον εθελοντισμό και την μετατροπή των πολιτών σε συμπολίτες, αλλά όχι στην εθελοντική δράση υπερ των ατόμων με αναπηρία χωρίς συγκεκριμένες αρχές λέει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας.
Στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας βρέθηκε για να αναπτύξει το ζήτημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ράλλης Τσιουλάκης.

«Δεν είμαστε απέναντι στους εθελοντές και την επιθυμία για προσφορά.

Όμως, διαπιστώνουμε συχνά ότι εθελοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν δράσεις για άτομα με αναπηρίες είτε χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ, είτε για ίδιον όφελος π.χ για να φτιάξει κάποιος το κοινωνικό του προφίλ. Ειδικά όταν στη μέση μπαίνει και διαχείριση χρημάτων εκεί τα πράγματα πρέπει να είναι απολύτως διαφανή και ξεκάθαρα» ανέφερε ο κ.Τσιουλάκης.

Το ζήτημα είναι η όποια προσφορά να είναι ουσιαστική και το αποτέλεσμα του εθελοντισμού μετρήσιμο και απτό.

«Από τις εθελοντικές οργανώσεις που κατα καιρούς αναλαμβάνουν να στηρίξουν άτομα με αναπηρία μόλις το 30% έρχεται σε επικοινωνία με τους θεσμοθετημένους συλλόγους ή την Ομοσππονδία. Δεν θέλουμε να γίνουμε συνδιαχειριστές σε καμία περίπτωση, όμως συχνά μια πρωτοβουλία αν δεν είναι κανείς γνώστης μπορεί να κάνει ακόμη και κακό» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας.

Πρόσφατα η Ομοσπονδία υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον εθελοντισμό και με βασικό αίτημα να γίνει από το κράτος καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων και της δράσης τους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Ξέρετε τί είναι, για παράδειγμα, για έναν τύφλο που πηγαίνει για εξετάσεις στο νοσοκομείο και πρέπει να βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να του λέει η νοσηλεύτρια- η οποία πραγματικά είναι φιλότιμη και θέλει να εξυπηρετήσει- να την ακολουθήσει; Πώς; Ή στον κωφό ο υπάλληλος στο γκισέ να μιλάει χαμηλόφωνα και με το χέρι μπροστά από τα χείλη; Ή σε κάποιον με πρόβλημα στην όραση να του δίνεις στυλό να υπογράψει; Τί να υπογράψει, κάτι που δεν βλέπει; Και πώς;» Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τί αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑμεΑ στις μονάδες υγείας, όπως τα περίεγραψε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Ράλλης Τσιουλάκης.

Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι έχουν σε μεγάλες δόσεις το λεγόμενο ελληνικό φιλότιμο. Όμως, συχνά, δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο σε άτομα που έχουν κάποιο είδος αναπήριας.
Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία Θεσσαλίας σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής Λάρισας για την παροχή α ΄βάθμιας φροντίδας δρομολογούν τη διεξαγωγή ενός διήμερου σεμιναρίου για τους υπαλλήλους υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ανάλογο σεμινάριο για τους δημοτικούς υπαλλλήλους, εξέφρασε την βούληση να πραγματοποιήσει και ο δήμος Λαρισαίων.


ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

«Μαθαίνεις από το γιατρό ότι έχεις καρκίνο. Ή ότι το παιδί σου έχει θαλασαιμία, ή ότι έχεις διαβήτη Α και θα είσαι στο εξής ινσουλινοεξαρτώμενος. Και αισθάνεσαι ότι η ζωή σου αν όχι συντρίβεται, ανατρέπεται. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός φορέας με επιστημονικό προσωπικό στον οποίο θα πας και θα σου πουν ότι η ζωή σου δεν τελειώνει, αλλά αλλάζει. Ότι υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που θα σου προσφέρουν ποιότητα και διάρκεια ζωής. Να είναι εκεί κάποιος να σε στηρίξει ψυχολογικά, να μην πάθεις κατάθλιψη και απομονωθείς» μας λέει ο Ράλλης Τσιουλάκης.

Το ζήτημα ετέθη στον δήμαρχο Λαρισαίων και τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής, οι οποίοι είδαν θετικά τη δημιουργία ενός τέτοιου συμβουλευτικού σταθμού στην πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα