Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών

11:03 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας κύκλος συναντήσεων, με σκοπό να ανακαλύψουμε τη θεραπευτική δράση των παραμυθιών, την παρηγορητική επαφή των λέξεων με την ψυχή, διοργανώνεται στο Μουσείο Συναισθημάτων.
Τα λαϊκά παραμύθια έχουν βαθιά αλλά αδιόρατη θεραπευτική δράση. Τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, γίνονται λέξεις που βαραίνουν απο το ψυχικό περιεχόμενο που σηκώνουν. Η ίδια η προσπάθεια να δομηθεί και να ειπωθεί μια ιστορία με συνέχεια και συνέπεια δομεί την ταραγμένη ψυχή.
Οι συναντήσεις

δεν προτείνουν μια θεραπευτική μέθοδο αλλά ευαισθητοποιούν τον καθένα μας στη θεραπευτική αξία των παραμυθιών.

«Μέσα στο σκοτεινό δάσος – Η εφηβεία και η μέση ηλικία»
Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου

Το ταξίδι της ψυχής προς την ολοκλήρωση περνά συχνά ένα σκοτεινό και αδιαπέραστο δάσος.

Εκεί βρισκόμαστε μόνοι και τον δρόμο τον χάνουμε.
Το κορίτσι πρέπει να γίνει γυναίκα και το αγόρι άντρας.
Το παιδί πρέπει να πεθάνει και να γεννηθεί ο ενήλικας.

Συχνά τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν αυτό που έλειψε στις σύγχρονες κοινωνίες, τις τελετές μετάβασης από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο (rite de passage).

Η εφηβεία και η μέση ηλικία είναι περίοδοι βαθιάς κρίσης, χασίματος στο σκοτεινό δάσος που τα παραμύθια ξέρουν να καθοδηγούν.

Με τον Στέλιο Πελασγό, αφηγητή, δρα Παιδαγωγικής για τη διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και τη μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης, συγγραφέα, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών & ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Ώρες: 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Hμερομηνίες

Παρασκευές: 1η και 15 Δεκεμβρίου 2017

Κόστος: 30 ευρώ (η κάθε συνάντηση)

Keywords
Τυχαία Θέματα