Ρουμανία: Δημοψήφισμα «επί της καταπολέμησης της διαφθοράς» πρότεινε ο Πρόεδρος

20:16 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομόφωνα ενέκριναν και οι 310 βουλευτές της Ρουμανίας την πρόταση για δημοψήφισμα «επί της καταπολέμησης της διαφθοράς», που υπέβαλλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις κατηγορώντας την κυβέρνηση για το υπό ανάκληση διάταγμα, που θα μείωνε ποινές και θα προστάτευε δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους από την άσκηση διώξεων.

Η ανάκληση του επίμαχου κυβερνητικού διατάγματος σχετικά με την χαλάρωση του ποινικού κώδικα, προκάλεσε τις

μαζικότερες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή, το 1989, του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για την ανάκληση του διατάγματος και παρά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, συνεχίζονται επί δύο εβδομάδες οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Χθες συγκεντρώθηκαν 80.000 άνθρωποι στο Βουκουρέστι, ενώ πριν από μια εβδομάδα οι διαδηλωτές έφταναν το μισό εκατομμύριο, με αίτημα να παραιτηθεί σύσσωμη η κυβέρνηση που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο «αρχιτέκτονας» του διατάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Γιορντάκε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να κατευνάσει την κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση:Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Ρουμανία παρά την απόσυρση του επίμαχου νόμου

Keywords
Τυχαία Θέματα