Κομοτηνή: Αποκριάτικο ξεφάντωμα

20:00 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι μεγάλοι σε ηλικία Κομοτηναίοι θυμούνται ακόμη και σήμερα το ξεφάντωμα των αποκριών. «Το περιμέναμε πως και πως με την οδό Βενιζέλου να δέχεται παρέες –παρέες καρναβαλιστών από όλα τα σημεία της πόλης και το κομφετί να καλύπτει τα πάντα και να φτάνει μέχρι το γόνατο» δηλώνει ο κος Γιάννης, που έζησε εκείνες τις Αποκριές, δεκαετίες πριν, τραγουδώντας με τη δική του παρέα.

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης και ο Σύλλογος TREL@CADEMY έχουν βάλει στόχο να

ζωντανέψουν ξανά εκείνες τις στιγμές. «Ενώνουμε τις δυνάμεις, ενώνουμε όλη την πόλη και με την στήριξη του Δήμου φιλοδοξούμε να πραγματοποιηθεί πραγματικά κάτι ξεχωριστό» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου TREL@CADEMY , ο κος Σταύρος Πάττας. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αποκαλύπτει ότι στόχος των διοργανωτών είναι αυτές οι αποκριές να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα στην Κομοτηνή. «Γιατί όχι, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης που ετοιμάζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού να έχουμε ένα δελεαστικό τριήμερο για τον επισκέπτη» δηλώνει ο κος Πάττας που με τους TREL@CADEMY έχουν ήδη συμπληρώσει εννέα χρόνια συμμετοχής στο Καρναβάλι της Ξάνθης.

Ο Καρνάβαλος θα τα λέει «για ούλνους»

Οι εκδηλώσεις, όπως αποκάλυψε, θα ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, με την παραδοσιακή Θρακιώτικη αποκριά να ζωντανεύει, με τις διονυσιακές ρίζες και τις αθυρόστομες σατυρικές αναφορές της και τον Καρνάβαλο που τα λέει «για ούλνους». Με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά» θα στηθεί γι’ ακόμη μια χρονιά στην Πλατεία της Κομοτηνής, γύρω από την φωτιά, ένα παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς από την ξεχωριστή αποκριάτικη βορειοελλαδίτικη παράδοση. Συνδράμουν για το σκοπό αυτό ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου με τους Σεϊμένηδες και τους Πιτεράδες, αλλά και το άφθονο κρασί και τσίπουρο που θα συνοδεύσει μέχρι αργά όσους βρεθούν στην Πλατεία.

Την επομένη, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι TREL@CADEMY και εκατοντάδες άλλοι καρναβαλιστές που θα πάρουν μέρος στην αποκριάτικη γιορτή. «Καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι, οργανωμένοι σε ομάδες ή όχι» δηλώνει ο κος Πάττας, απευθύνοντας σε όλους κάλεσμα συμμετοχής. Το ραντεβού θα δοθεί στις οκτώ το βράδυ έξω από τη Λέσχη Κομοτηναίων κι αφού διασχίσουν χορεύοντας και τραγουδώντας ολόκληρη την οδό Βενιζέλου, (έχουν ήδη ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των café και των λοιπών καταστημάτων εκφράζοντας κι εκείνοι την πρόθεση τους να πάρουν μέρος) θα καταλήξουν στην Πλατεία της Κομοτηνής. «Εκεί το πάρτι θα συνεχιστεί με Καρναβαλιστές, DJ, μουσική, χορό, αποκριάτικο, εορταστικό, μουσικό, χορευτικό ξεφάντωμα!».

Σύμφωνα με τον κ. Πάττα στην πρόσκληση της TREL@CADEMY και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης έχουν ανταποκριθεί θετικά διάφοροι φορείς, σύλλογοι, ομάδες από επαγγελματίες, από φοιτητές αλλά και μαθητές, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν την φετινή αποκριά ξεχωριστή και για την Κομοτηνή.
Φώτο:Σταύρος Πάττας, πρόεδρος των TREL@CADEMY Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα