Ροδόπη: Απόσταξη χωρίς μεζέδες και μερακλήδες λόγω κορονοϊου, αλλά με ποιοτικό τσίπουρο

09:00 8/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ
Αποστακτήριο σε λειτουργία

Μια ιδιαίτερη περίοδος ήταν η φετινή αποστακτική. Κυλά ομαλά, αλλά χωρίς την παρουσία των φίλων της απόσταξης. «Λόγω του κορονοϊου κρατάμε τις αποστάσεις και όλα αυτά που προβλέπονται να γίνουν έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα» δήλωσε ο κος Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου, ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στη Ροδόπη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». «Χάσαμε την ομορφιά της συνύπαρξης γιατί πέρα από την

ίδια την απόσταξη υπάρχει και μια «ιεροτελεστία» που την συνοδεύει σε ό,τι αφορά το ψήσιμο των μεζέδων στα κάρβουνα στον ίδιο χώρο του αποστακτηρίου» ανέφερε σπεύδοντας, όμως, να προσθέσει: «Δεν μας πειράζει. Σημασία έχει να ξεπεράσουμε όλο αυτό το πρόβλημα και να μπορέσουμε τη νέα χρονιά να ανταμώνουμε και να γλεντάμε την απόσταξη ακολουθώντας την «ιεροτελεστία» της.»

Ο κος Χατζηαποστόλου στα δεξιά της φωτογραφίας με συνεργάτη του

Παρά τον κορονοϊο και τα προστατευτικά μέτρα οι μερακλήδες δεν γύρισαν την πλάτη στην απόσταξη. «Κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερο κόσμο» δήλωσε ικανοποιημένος ο κος Χατζηαποστόλου σημειώνοντας πως φέτος ειδικά όσοι ήρθαν «έβγαλαν» εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρο. Ήρθαν μόνοι, περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνοι και έφυγαν χωρίς να ανάψουν κάρβουνα, να ψήσουν λουκάνικα και να γευτούν άλλους μεζέδες λόγω της Covid 19 και των προστατευτικών μέτρων.

«Ήταν πολύ καλή η χρονιά όσον αφορά στα στέμφυλα, ήταν πιο αποδοτικά και πιο ποιοτικά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Μπορεί η παραγωγή να ήταν μειωμένη, ωστόσο, τα στέμφυλα ήταν πολύ ποιοτικά και βγάζουμε καλής ποιότητας τσίπουρο.» δήλωσε ο κος Χατζηαποστόλου προσθέτοντας ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εφαρμογή ενός σταθερού νομικού καθεστώτος από όλους όσοι εμπλέκονται καθολικά σε όλη την χώρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.» Όπως εξήγησε ο κος Χατζηαποστόλου υπάρχουν πάρα πολλοί Νόμοι που τηρούνται αυστηρά στην Βόρειο Ελλάδα και που όσο κατεβαίνουμε πιο κάτω, εφαρμόζονται πιο χαλαρά. «Από το ’20, το ‘ 30 και το ’40 υπάρχουν Νόμοι που καθορίζουν τη διαδικασία της απόσταξης. Από περιοχή σε περιοχή οι ίδιοι Νόμοι εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να καταλήξει λέγοντας πως παρά την Πανδημία τα αποστακτήρια λειτουργούν κανονικά με στόχο πάντα να βγάζουν καλύτερη ποιότητα τσίπουρου.
Φώτο: Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα