Ροδόπη – Μ. Ταπατζάς: Αναγκαίο το Μητρώο Ρεμάτων

10:41 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστολή προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, την οποία κοινοποιεί στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος, Μανόλης Ταπατζάς. Όπως τονίζει ο Ροδοπίτης αιρετός, «σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν.4555/2018(19-7-2018), ο καθαρισμός, η αστυνόμευση και η απαλλοτρίωση χώρων παρά τα ρέματα, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η νέα αυτή αρμοδιότητα που έφερε ο ‘Κλεισθένης’ στην

Περιφέρεια, αποτελεί νέα μεγάλη ευθύνη που αφορά καθαρισμό ρεμάτων, για δράσεις προστασίας από πλημμύρες, που θα διασφαλίζουν την ομαλή ροή των υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινόμενων».

Ο κ. Ταπατζάς ζητά ενημέρωση για μια σειρά θεμάτων, όπως: «Αν υπάρχει Μητρώο Ρεμάτων για την ΠΕ Ροδόπης; Εάν έχει γίνει όπως προβλέπεται καταγραφή ρεμάτων και αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης (τεχνικά, αναχώματα, διαβάσεις κλπ); Εάν έχει ορισθεί από τον κύριο Περιφερειάρχη υπεύθυνος-αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Τ.Ε της ΠΕ Ροδόπης, ο οποίος να απασχολείται με την απογραφή – καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να συντάσσει δελτίο ενημέρωσης το οποίο να προσκομίζει στον
κύριο Περιφερειάρχη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση;».

Επίσης, ο κ. Ταπατζάς ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων σε κρίσιμες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές με οικιστική ανάπτυξη στην ΠΕ Ροδόπης, εάν υπάρχει σχεδιασμός έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων φυσικών φαινομένων με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους στην ΠΕ Ροδόπης, και ποιες παρεμβάσεις και πού έχουν γίνει σε ρέματα στην ΠΕ Ροδόπης για τα έτη 2019 και 2020.

Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχει συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία της ΠΕ Ροδόπης με τους Δήμους και τα Δασαρχεία.

φωτο: τελευταίες πλημμύρες στη Ροδόπη (αρχείο ΕΡΤ)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα