Καλαμάτα: Απόφαση για σωστική ανασκαφή των αρχαίων της πλ. Υπαπαντής – Δηλώσεις του δημάρχου

09:44 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη διεξαγωγή σωστικής ανασκαφής για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας της Υπαπαντής στην Καλαμάτα αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το Κ.Α.Σ. έδωσε έγκριση για την έναρξη σωστικής ανασκαφής, σε έκταση 160 τετραγωνικών μέτρων νοτιοανατολικά της πλατείας Υπαπαντής, με τη διευκρίνιση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τη συνέχιση του έργου της ανάπλασης όπως έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό

διάγραμμα και έχει προσδιοριστεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

Κατά τη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και σημείωσε πως «ως Δήμος κι ως Δημοτική Αρχή, έχοντας σταθερή άποψη για το θέμα, προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να οδηγηθούμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντιμετωπίσαμε εξ αρχής το θέμα με ψυχραιμία, αποφύγαμε λαϊκισμούς και άλλους τακτικισμούς, πετυχαίνοντας τελικώς μία καλή εξέλιξη. Δηλαδή και το έργο να προχωρήσει κανονικά και να διενεργηθεί σωστική ανασκαφή στο εν λόγω προκαθορισμένο σημείο».

«Σημαντική νίκη της πόλης και των ανθρώπων της η απόφαση ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής», χαρακτηρίζει την απόφαση του ΚΑΣ σε ανακοίνωσή της η ομάδα “Σώστε τα Αρχαία της Υπαπαντής”. «Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στα σημεία που είχαν ανασκαφεί πριν από 61 χρόνια από το Νίκο Γιαλούρη, επιτεύχθηκε με την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων από τα κάτω, μέσα και γύρω από την ομάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση, και συμπληρώνεται πως «το μήνυμα αυτής της προσπάθειας είναι κάτι περισσότερο από σαφές: ενότητα των πολιτών, αγάπη για την πόλη και την ιστορία της, συλλογική προσπάθεια, τεκμηρίωση, νηφάλια διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, υπομονή και επιμονή. Στοιχεία που θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε μέχρι να έρθουν στο φως τα λείψανα της προγόνου πόλης καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να επιτευχθεί αυτό».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλαμάτα, Απόφαση, Υπαπαντής – Δηλώσεις,kalamata, apofasi, ypapantis – diloseis