Ροδόπη – Γ. Τζενετίδης: Η εστίαση δε στηρίχτηκε όσο θα έπρεπε

13:33 10/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

“Αναγνωρίζουμε ότι διανύουμε στιγμές πρωτόγνωρες. Ζούμε μια κατάσταση η οποία είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Δεν κάνουμε τους φωστήρες εκ του ασφαλούς, ξέρουμε ότι η κατάσταση που βιώνουμε χρειάζεται ‘χειρουργικούς’ χειρισμούς για να βγούμε από το τέλμα. Δε θα βάζαμε κάτι πιο πάνω από την προστασία των ανθρωπίνων ζωών”, δήλωσε ο Γρηγόρης Τζενετίδης, υπεύθυνος ενημέρωσης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης και ο ίδιος, που εξακολουθεί, όμως, να λειτουργεί τα καταστήματά του με τη μέθοδο

του take away.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», «το ζήτημα είναι ότι μετά από τόσες μέρες που ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός η στήριξη προς τον κλάδο είναι σχεδόν μηδαμινή. Είναι λίγο δύσκολο να επιβάλεις σε κάποιον να έχει κλειστό το μαγαζί του, να αναγνωρίζει ο ίδιος τις συνθήκες για τις οποίες θα πρέπει να παραμείνει κλειστός, αλλά να μη μπορείς να τον στηρίξεις προηγουμένως. Έχοντας εξαγγείλει διάφορα πακέτα δισεκατομμυρίων στήριξης. Θεωρώ ότι ο κλάδος δεν έχει στηριχθεί όσο έπρεπε».

Ο κ. Τζενετίδης με συναδέλφους του -φωτο αρχείο ΕΡΤ

«Προφανώς και η οικονομία της χώρας μας δεν είναι ‘ανθηρή», λέει ο κ. Τζενετίδης. Προτείνει να «υπάρξουν εξισορροπητικά μέτρα», εξηγώντας, «για πολλούς μήνες ο επαγγελματίας ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει το ενοίκιό του, για κάποιους μήνες πλήρωνε ένα μέρος, το 60%. Τώρα η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δε μπορεί να επιβάλει στον επαγγελματία που έχει κλειστό το κατάστημά του να συνεχίσει καταβάλλει τα ενοίκια κανονικά. Θα μπορούσαν να δοθούν ελαφρύνσεις».

Όπως σημείωσε ο κ. Τζενετίδης, «ενώ αναγνωρίζουμε όλοι τη δύσκολη κατάσταση, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ‘κραυγές’ από την κυβέρνηση γιατί για ‘κραυγές’ συγκεκριμένων ανθρώπων πρόκειται, που είπαν ότι εάν οι εστιάτορες δε βγαίνουν ας μας παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους. Γι’ αυτό και η σημερινή συμβολική κινητοποίηση».

Σημείωσε, μάλιστα, την άποψή του ότι «οι κοινωνίες δουλεύουν συλλογικά. Το σημαντικότερο είναι να μπούμε στη θέση του άλλου κι αυτή είναι αδυναμία της κυβέρνησης. Αυτά που δίνει η χώρα σε σχέση με αυτά που δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μηδαμινά. Εγώ δε ζήτησα να πάμε σε επιδόματα Γερμανίας γιατί δεν έχουμε την οικονομία της Γερμανίας. Μπορούμε όμως να πάμε κλιμακωτά σε αυτό. Δεν έχουμε αγγίξει καν ούτε το 30% αυτών που η Γερμανία δίνει στους συναδέλφους εκεί που είναι επίσης κλειστοί».

Όπως ανέφερε ο κ. Τζενετίδης, η επαναλειτουργία, όταν αποφασιστεί, συνοδεύεται από την ίδια ανασφάλεια. «Δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουμε και ποια θα είναι η ψυχολογία και η διάθεση του κοινού. Και πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, οι λογαριασμοί ‘τρέχουν’ κανονικά». Το μήνυμά του στους συναδέλφους του είναι, «να κινηθούμε σύσσωμοι. Οι κοινωνίες προοδεύουν μέσα από τη συλλογικότητα. Πρέπει να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας, αυτό είναι μονόδρομος».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα