Ραφήνα: Tα ψάρια ήταν «πιστά» στο «ραντεβού» τους με τους πολίτες

16:02 23/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίσκεψη στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και «γνωριμία» με τα ψάρια του έκαναν το Σάββατο 21 Απριλίου, πολίτες της περιοχής στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών.

Την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση είχε η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μ. Ρέματος Ραφήνας και καλεσμένος ήταν ο Σταμάτης Ζόγκαρης, γεωγράφος-βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ,(Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), καθώς και άλλοι επιστήμονες. Όπως αναφέρει η Κίνηση σε ανακοίνωσή της: «Γνωρίσαμε κάποια από τα είδη ψαριών που ζουν στο Μεγάλο Ρέμα, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό χέλι και η ποταμοσαλιάρα, ένα σπανιότατο είδος

που για πρώτη φορά καταγράφεται στην Αττική.

• Το χέλι, όπως μας ενημέρωσε ο κ.Ζόγκαρης, είναι δείκτης διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας του ρέματος και απειλούμενο είδος, αφού ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 90% από το 1976.
Η παρατήρησή του στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας , είναι δείκτης ικανοποιητικής διατήρησης του οικοσυστήματος του ρέματος, παρά την επιβάρυνσή του από γεωργικά φάρμακα, παράνομη ρίψη λυμάτων κλπ
• Η ποταμοσαλιάρα, που για πρώτη φορά παρατηρείται στην Αττική είναι ψάρι που απαιτεί ρέμα συνεχούς ροής.
• Και τα δύο παραπάνω είδη ζουν σε γλυκό νερό (το χέλι μόνο μέρος της ζωής του)

Σε αντίθεση με τις παραπάνω παρατηρήσεις μιας πολύ σύντομης δειγματοληψίας, η Περιβαλλοντική Μελέτη για τον εγκιβωτισμό του Μ.Ρέματος που πρόσφατα ψήφισαν Δήμος και Περιφέρεια, βλέπει έναν «υποβαθμισμένο» υγρότοπο , ένα ρέμα «περιστασιακής ροής» και ιχθυοπανίδα αυτή του…. Νότιου Ευβοϊκού: γαύρος, σαφρίδι, κουτσομούρα και λοιπά ψάρια της θάλασσας!!!
Με μια τέτοια πρόχειρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μεθοδεύουν τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και την οριστική εξαφάνιση ενός σπάνιου για την Αττική οικοσυστήματος!
Ο κ.Ζόγκαρης τόνισε πως ο εγκιβωτισμός του ρέματος θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ιχθυοπανίδα του ρέματος που φιλοξενεί και απειλούμενα είδη».

Πηγή φωτο: Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μ. Ρέματος Ραφήνας

Σχετικές ειδήσεις:

Ραντεβού με τα ψάρια στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας

Ρέμα της Ραφήνας: Παρέμβαση κατοίκων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ευρωπαϊκές οργανώσεις καλούν την ΕΕ να απομακρύνει παλαιά φράγματα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα