Πτολεμαΐδα – Γιώργος Σταθάκης: Η ΔΕΗ θα παραμείνει στο δημόσιο

09:01 30/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης από την Πτολεμαΐδα, όπου βρέθηκε χθες (29/5/2017), για την έναρξη του 38ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε η Κυβέρνηση υπερασπίζεται το 51% της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ

και διεκδικεί ισχυρή παρουσία του δημοσίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα σε όλο το ενεργειακό φάσμα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της είναι η διατήρηση του ειδικού βάρους του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη νέα συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τους δανειστές μας για την Ενέργεια, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή και πρέπει να δώσει μερίδιο σε ποσοστό 40% στους ιδιώτες.

Η Κυβέρνηση κατάφερε και εξαιρέθηκαν τα Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία είχαν, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσπόζουσα θέση στη μικρή ΔΕΗ, που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ώστε να πουληθούν, ενώ διευκρίνισε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είναι ανοιχτό το θέμα αναφορικά με το ποιες λιγνιτικές μονάδες και ποια ορυχεία θα δοθούν στα επενδυτικά σχήματα.

Όπως τόνισε στα επενδυτικά αυτά σχήματα οι δανειστές μας δέχτηκαν ότι μπορεί να συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει και μάλιστα ισχυρό ενδιαφέρον και από ιδιώτες για την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στις συμπράξεις αυτές αποκλείστηκε η ΔΕΗ ή αν τις κάνει αυτές δεν θα προσμετρώνται στο 40% της απομείωσης, ενώ επέκρινε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση και την ΝΔ, που ζητά την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του Ενεργειακού Τομέα.

Λίγο πριν τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αποχώρησε από την αίθουσα η παράταξη της ΔΑΚΕ, με τον εκπρόσωπό της και γραμματέα του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Αθανάσιο Μάστορα να κατηγορεί τον ίδιο και την Κυβέρνηση για ανακολουθίες και ψέματα αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΗ, ενώ δώρισε στον υπουργό ένα κομμάτι λιγνίτη και ένα ζευγάρι γάντια λιγνιτωρύχου για να αντιληφθεί το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Θετική, παρότι δεν ήταν αυτή που περίμενε, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους δανειστές μας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αφού όπως τόνισε απέκλεισε από την παραχώρηση τα Υδροηλεκτρικά, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, επέκρινε τη συμφωνία για τις παραχωρήσεις λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι εργασίες του 38ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συνεχιστούν και σήμερα στις 9 το πρωί, με τους απολογισμούς, τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, ενώ θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί με τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Στο χώρο του Συνεδρίου παρευρέθησαν και κάτοικοι των Αναργύρων της Φλώρινας, οι οποίοι ζητούν εδώ και δεκαετίες τη μετεγκατάσταση του οικισμού, λόγω της γειτνίασης με το Ορυχείο του Αμυνταίου. Μιλώντας μαζί τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι για να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να βρεθεί και η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κάποιοι τους κορόιδευαν μέχρι τώρα γιατί αυτή δεν υπήρχε.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα