Πρώτο κουδούνι με μάσκες, αντισηπτικά – Κανόνες και task force για το άνοιγμα (video)

09:15 14/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια εντελώς διαφορετική χρονιά ξεκινά σήμερα, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Απολυμάνσεις, μάσκες, αντισηπτικά απαραίτητα για την έναρξη.

Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, προκρίθηκε από τους ειδικούς ως βασικό «όπλο» ενάντια στη διασπορά του ιού, δεδομένου ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. Από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί

ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί -ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών- στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Κατά την πρώτη ημέρα στο σχολείο, αναμένεται να διανεμηθούν, μάσκες για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Αρχικά τουλάχιστον μία ανά μαθητή και μέσα στην εβδομάδα και οι υπόλοιπες. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών παγουριών ανά μαθητή.

Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις ώστε να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς μάσκα όπως είπε στην ΕΡΤ ο προεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Γ.Γραμματέας Υπ.Παιδείας: Πώς ανοίγουν τα σχολεία

Φέτος η έναρξη λόγω του της γιορτής του Σταυρού τα πράγματα θα γίνουν αντίστροφα. Φτάνουμε στις 8.15 στο σχολείο, μπαίνουμε στις τάξεις με τις μάσκες και ακούμε οδηγίες για τα μέτρα με κάθε λεπτομέρεια και μοιράζεται με το ενημερωτικό υλικό, τα παγούρια στα παιδιά του δημοτικού και δίνεται το ολοήμερο πρόγραμμα και τα βιβλία ανά θρανίο. Παρουσιάζονται οι οδηγίες προστασίας, πως χρησιμοποιούμε τη μάσκα, το σχολαστικό πλύσιμο χεριών…Η μάσκα είναι ανάχωμα στη διασπορά του ιού, αλλά έχει σημασία η χρήση της, είπε στην ΕΡΤ η γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα.

Οι τοποθετήσεις φέτος στα σχολεία έγιναν έγκαιρα, είπε η κ. Γκίκα προσθέτοντας πως για πρώτη φορά στα νησιά και στην ακριτική χώρα οι εκπαιδευτικοί πήγαν πριν τα παιδιά. Αναμένεται να υπάρξουν κάποια κενά διότι κάποιοι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Εμείς προχωράμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, είπε διευκρινίζοντας πως περισσότερα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

«Τα περισσότερα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία από τον Ιούνιο, τα παγούρια επίσης, πολύχρωμα και χαρούμενα, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες μάσκες σε περίπτωση που κάποιο παιδί ξεχάσει, τα σχολεία θα είναι προετοιμασμένα», είπε.

Σημείωσε πως χωρίς μάσκα θα μπαίνει απουσία, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα προσαρμοστούν όλοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.

Σε περίπτωση εμφάνιση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα, και με την εμφάνιση περισσοτέρων θα κλείνει και η σχολική μονάδα, είπε.

Οι οδηγίες για τη διαχείριση έχουν δοθεί και είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, σημείωσε. Θα λαμβάνεται η γνώμη του ΕΟΔΥ και των διευθυντών δημόσιας υγείας  των Περιφερειών, οι οποίοι θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα