Πρόταση σύστασης εξεταστικής για τη χρεοκοπία του 2010 κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης

16:19 15/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν στη μνημονιακή κρίση κατέθεσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ζήτησε τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας

του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία «θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010» .

Σημειώνεται ότι το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών, ενώ για τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια απαιτούνται 50 υπογραφές. Πέραν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ήδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας». Τον χαρακτήρισε «κενό πουκάμισο που είναι καταδικασμένο να ξεχαστεί», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ, τόσους λίγους, την ώρα που οι πολλοί υπέφεραν τόσα πολλά.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι «η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση» .

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, στον οποίο προστέθηκαν η αποτυχία της να δει (1) ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας, (2) πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, (3) πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, η οικονομική μαύρη τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη.

Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «δημιούργησε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά, που ακόμη και ο Stephen Hawking ο μακαρίτης, αν ήταν μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της».

Για την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό ανάπτυξη το 2021, είπε ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα