Προσωρινή υποχώρηση της κακοκαιρίας με τα προβλήματα να παραμένουν σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης

15:07 9/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υποχώρησε προσωρινά η κακοκαιρία στην ανατολική Κρήτη αν και από το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν και εστιάζονται στο οδικό δίκτυο που, λόγω του παγετού και του χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, η κίνηση γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι συνθήκες ψύχους, τόσο χθες όσο και σήμερα, είναι πρωτόγνωρες για τις περισσότερες περιοχές και είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί στην πόλη του Ηρακλείου η θερμοκρασία

έπεσε στους -3 βαθμούς, στην Αλικαρνασσό στους -2 ενώ στο Οροπέδιο Λασιθίου καταγράφηκε θερμοκρασία – 16,5 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων σημειώθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς. Στην περιοχή της Κνωσού, λεωφορείο «δίπλωσε» και διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία. Επίσης, στον κόμβο της Καλλιθέας προς Σκαλάνι, «δίπλωσε» μια νταλίκα και ένα αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Ο παγετός είχε ακόμη ως αποτέλεσμα την ανατροπή επιβατικού αυτοκίνητου και την πτώση από γεφυράκι στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου Ηρακλείου ενώ σημειώθηκαν και άλλα τροχαία χωρίς ωστόσο σοβαρούς τραυματισμούς.
Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των κατά τόπους δήμων προσπαθούν με γκρέιντερ και εκχιονιστικά μηχανήματα να αποκαταστήσουν τα όποια προβλήματα κυκλοφορίας υπάρχουν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Παράλληλα, οι Αρχές εφιστούν την προσοχή των οδηγών, καθώς ο παγετός καθιστά την οδήγηση άκρως επικίνδυνη. Καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ενώ στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο τα αυτοκίνητα τονίζουν πως πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εξάλλου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ανακοίνωσε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία από ‘Αγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου και είναι αποκλεισμένα τα χωριά Ζένια, Αμύγδαλοι, Μέσα Ποταμοί, Έξω Ποταμοί.
Επίσης προβλημτα υπάρχουν και στην Εθνική Οδό Σητείας – Αγίου Νικολάου από το Χαμέζι έως την Τουρλωτή και στην Εθνική Οδό Σητείας – Ιεράπετρας, από τις Λιθίνες ως τη Μαρωνιά και από τη Ζήρο έως τη Σητεία.

Ακόμη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται κυκλοφορία από το Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο και εντός της περιοχής Οροπεδίου.

Εξάλλου κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Βιάννου, Μαλεβυζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου Μινώα Πεδιάδας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας, στο Δημο Οροπέδίου καθώς και σε Νεάπολη, Κριτσά και Κρούστα του δήμου Αγίου Νικολάου.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν λειτουργούν σήμερα Δευτέρα όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών -ΚΔΑΠ του φήμου Ηρακλείου, καθώς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Παλλιανής και Τεμένους, Βοήθεια στο σπίτι Παλλιανής, Βοήθεια στο Σπίτι Τεμένους, Αγίου Σύλλα, Γοργολαίνη, Φορτέτσας και μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας Γοργολαίνη.

Κλειστοί, επίσης, είναι και οι παιδικοί σταθμοί ενώ ανοιχτό θα είναι και απόψε το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού θα χρειαστούν φιλοξενία.

Τέλος, σήμερα ο καιρός είναι βελτιωμένος -μάλιστα στο Ηράκλειο έχει ηλιοφάνεια αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες- και από νωρίς το πρωί έχουν σταματήσει οι χιονοπτώσεις, αλλά σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από το μεσημέρι αναμένονται ξανά χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και βροχές στα πεδινά. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα