Ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία-Πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis(video)

08:14 13/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις λίγες ώρες μετά από το νυχτερινό tweet αλληλεγγύης προς τη χώρα μας του Γάλλου προέδρου  ξεκίνησαν ήδη οι Ελληνογαλλικές συνεργασίες σε στρατιωτικό επίπεδο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σαφή μηνύματα συμπαράστασης του Παρισιού στην Αθήνα και τις Ελληνικές θέσεις.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας

στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Την ίδια ώρα το ωκεανογραφικό Oruc Reis στις 12:35 πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ανάρτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας  για την αλληλεγγύη που επέδειξε και τόνισε: «Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Je remercie le Président Macron pour sa solidarité. @EmmanuelMacron est un vrai ami de la Grèce mais aussi un fervent défenseur des valeurs européennes et du droit international.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2020

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει προσωρινά την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο άμεσα τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ελλάδα.

Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο  εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ,

Keywords
Τυχαία Θέματα