Προσφυγόπουλα γνώρισαν την αρχαία Θεσσαλία στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

13:11 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ίσως ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν μουσείο κάποιοι από τους πρόσφυγες που βρέθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

45 περίπου άτομα από τη Συρία και το Ιράν, μεταξύ των οποίων 16 έφηβοι ηλικίας από 10 έως 16 ετών, που φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι Λάρισας, ξεναγήθηκαν στις Θεσσαλικές αρχαιότητες στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη ξενάγηση. Η υποδοχή των παιδιών και των συνοδών έγινε στην είσοδο του Μουσείου όπου η ομάδα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής

Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού «Δίχως Ωμέγα» εμψύχωσαν και ευαισθητοποίησαν τα παιδιά για την ξενάγηση στο χώρο. Το καλωσόρισμα ανέλαβε η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και την ξενάγηση οι αρχαιολόγοι Σtέλλα Κατακούτα και Ασημίνα Τσιάκα.

Μέσα από το παιχνίδι και άλλους έξυπνους τρόπους οι έφηβοι και οι οικογένειές τους γνώρισαν α) την ενότητα των λατρειών ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων, όπου τονίστηκε η ποικιλομορφία και η ανεκτικότητα των διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων σε αντιπαράθεση με τους κατά καιρούς διωγμούς των πρώτων χριστιανών και β) την ενότητα της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας, όπου παρουσιάστηκε η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής με περιόδους ανεκτικότητας αλλά και βίας.

Το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο θέμα «Βία και ανεκτικότητα» και οι δράσεις στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν με ξεναγήσεις το πρωί της Κυριακής και μουσική εκδήλωση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στο χώρο ανάμεσα στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου και το Μπεζεστένι, ενώ θα προηγηθεί ξενάγηση στα μνημεία της πλατείας Αριστείδη Λαμπρούλη από αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις ξεναγήσεις είναι δωρεάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα