Κομοτηνή: Στην πάταξη του παραεμπορίου στοχεύει η Περιφέρεια

12:53 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Παραεμπόριο και λαθρεμπόριο, «συνθλίβουν» τις τοπικές επιχειρήσεις στη Θράκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Μύκης, όπου οι εκεί επιχειρήσεις χάνουν τα 2/3 του νόμιμου τζίρου. Υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος χάνει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως, από το παραεμπόριο μέσω συνολικά των βόρειων συνόρων της χώρας, μόνο από τους διαφυγόντες φόρους. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου συγκροτήθηκαν Επιτροπές Διενέργειας Ελέγχων, οι οποίες έχουν συσταθεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

«Πραγματικά όλοι γνωρίζουμε ότι το εμπόριο δεν

γίνεται με την καλύτερη διαδικασία, όπως προβλέπει η Νομοθεσία » δηλώνει η κα Ζωή Κοσμίδου, εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μ.Θράκης σημειώνοντας κι εκείνη πως κάποια είδη έρχονται από το εξωτερικό, σε άλλες δε περιπτώσεις δεν τηρούνται οι νομικές δεσμεύσεις από την πλευρά των εμπόρων, κυρίως στο πλανόδιο εμπόριο. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών της περιφέρειας και η οικονομία της τοπικής οικονομίας ο Περιφερειάρχης καθόρισε επιτροπές ανά Περιφερειακή Ενότητα οι οποίες θα δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες του ελέγχου προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπήρχε και να δίνονται οι κατευθύνσεις, αλλά και να επιβάλλονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων» δηλώνει η κα Κοσμίδου σημειώνοντας πως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε. Στόχος να υπάρξει μια ενιαία τακτική σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όσον αφορά στους ελέγχους, στον τρόπο που θα γίνονται, αλλά και στο πού θα διενεργούνται.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη πιλοτική εξόρμηση των κλιμακίων ώστε να καταγραφούν κενά και ελλείψεις, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο θα πρέπει να τηρούν τους Νόμους. Νόμοι που αφορούν στην έκδοση αδειών, στην υγιεινή και στην ασφάλεια των προϊόντων. «Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται προς πάσα κατεύθυνση» δηλώνει η κα Κοσμίδου, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον της περιφέρειας να προασπιστεί την υγεία των πολιτών και την οικονομία της περιοχής. «Ό,τι παράνομο δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία της περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί». Όσον αφορά στο προσωπικό που απαιτείται για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου πάταξης του παραεμπορίου, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ελλιπώς στελεχωμένες, η κα Κοσμίδου σημειώνει ότι θα κινηθούν με το υπάρχον προσωπικό σύντομα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Φώτο: Ζωή Κοσμίδου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα