Προοπτικές για «γαλάζια» ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο μέσω ODYSSEA

13:16 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία νέα υπηρεσία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην θάλασσα στην Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο παρέχει από τα μέσα Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σκοπός την νέας υπηρεσίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ODYSSEA() είναι σύμφωνα με τον Συντονιστή του, καθηγητή του ΔΠΘ, Δρ Γεώργιο Συλαίο, να παρέχει εξατομικευμένη

πληροφόρηση, αρχικά με την χρήση των Κοινωνικών Δικτύων(Facebook & Twitter) και αργότερα μέσω μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, σε θέματα πρόγνωσης καιρού και θαλάσσιων συνθηκών σε όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα.

Η υπηρεσία αυτή επιδιώκει να υποστηρίξει τις δραστηριότητες όλων των εμπλεκομένων στην αναδυόμενη Γαλάζια Οικονομία (μυδοκαλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές, εξέδρες και τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και φυσικού αερίου,κ.ο.κ.), παρέχοντας τους μετρήσεις και προγνώσεις σε καθημερινή βάση που προέρχονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς βάσεις δεδομένων (σύστημα Copernicus, το σύστημα ΝΟΑΑ και πολλά άλλα), εξετάζοντας:

μετρήσεις θερμοκρασίας νερού στην επιφάνεια της θάλασσαςπρόβλεψη για την εξέλιξη της θερμοκρασίας νερού κατά την επόμενη εβδομάδαμετρήσεις και προβλέψεις της θερμοκρασίας αέρα (μέση, ελάχιστη και μέγιστη ημερήσια τιμή)δορυφορικές μετρήσεις και μαθηματικές προγνώσεις κυματισμού (ύψος κύματος και διεύθυνση διάδοσης)ημερήσια πρόγνωση θαλάσσιων επιφανειακών ρευμάτωνδορυφορικές μετρήσεις και μαθηματικές προγνώσεις συγκέντρωσης χλωροφύλλης

Τόσο οι μετρήσεις όσο και οι προγνώσεις δίνονται στον χρήστη με την μορφή διαγράμματος, αλλά και επεξηγηματικού κειμένου που ανανεώνεται καθημερινά.

Από το καλοκαίρι του 2017 που ξεκίνησε η υπηρεσία αυτή έφθασε να καλύπτει ήδη τέσσερις θαλάσσιες περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος (Κόλπος Κεραμωτής, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, Χαλάστρα Θεσ/νίκης, Όρμος Καρβάλης – Εμπορικός Λιμένας Φίλιππος Β’) και τέσσερις ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές (Θρακικό Πέλαγος, Θερμαϊκός Κόλπος, Ανατολικές ακτές Εύβοιας και Σαρωνικός κόλπος).

Με την ένταξη της θαλάσσιας περιοχής Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, το σύστημα υπηρεσιών που αναπτύσσει το έργο ODYSSEA παρέχει ημερήσιες προβλέψεις για ύψος κύματος, πρόβλεψη επιφανειακών ρευμάτων και πρόβλεψη επιφανειακής χλωροφύλλης.

Επίσης δίνεται σημειακή πληροφορία στο λιμάνι της Μύρινας και το λιμάνι του Αγ. Ευστρατίου με μορφή διαγράμματος για παραμέτρους, όπως μέση αλατότητα και μέση πυκνότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, μεταβολή της θερμοκρασίας νερού με το βάθος σε μία τυπική στήλη νερού, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας και η μέση θερμοκρασία του αέρα.

H κάλυψη της ακριτικής περιοχής του Βορείου Αιγαίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου του έργου ODYSSEA να μετατρέψει τα δεδομένα που συλλέγονται από δορυφορικά και επί τόπια συστήματα παρακολούθησης της Γης σε χρήσιμη πληροφορία που θα συμβάλλει στην βελτίωση της απόδοσης και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρηματικών και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα.

Το ΈργοODYSSEA

Το έργο ODYSSEA, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται από 28 εταίρους από 14 χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες της Μεσογείου. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, φορείς χάραξης πολιτικής, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το έργο ODYSSEA, συντονίζεται από το ΔΠΘ θα έχει διάρκεια 54 μήνες, έως τις 30 Νοεμβρίου 2021, με προϋπολογισμό 8,4 εκ. ευρώ .

Keywords
Τυχαία Θέματα