Πρόεδρος ΣτΕ: «Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με χρήματα»

15:15 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με τα χρήματα και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί το επίπεδο ενός λαού, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ δικαίου και οικονομίας» τόνισε με νόημα από ο Βόλο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην πόλη, για τα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

«Η δύναμη ενός δικαστή είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου και σ’ αυτή ακριβώς την εμπιστοσύνη στηρίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η ιδιότητά τους ως τρίτων προσώπων όταν κρίνουν τις διαφορές» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου, προσθέτοντας πως σε μια δύσκολη

περίοδο, που βλέπουμε να υπάρχει μια επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, ο δικαστικός κόσμος πρέπει να «κρατήσει».

«Αντέχουμε εμείς, αντέχει και το Σύνταγμα, που είναι αρκετά ισχυρό. Μπορούμε να εφαρμόσουμε και να επιβάλλουμε αυτά τα οποία πρέπει να επιβληθούν» επισήμανε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθεί να μείνει εκτός πολιτικής διαμάχης και προσπαθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύει τις διαφορές.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Τύπου, εν μέσω της κατάστασης αυτής, ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι πρέπει να έχει επίγνωση της πολύ σημαντικής αποστολής του και να μην καταρρακώνει τους θεσμούς.

«Πιο σημαντικό καθήκον του Τύπου και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός Δικαιοσύνης, είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, διότι τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην οποία όλοι στηριζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ο ίδιος διερωτήθηκε τί θα ήταν το Κράτος αν όλοι πίστευαν πως η Δικαιοσύνη ποδηγετείται από διάφορους παράγοντες και διαβεβαίωσε ότι το ΣτΕ και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια αντέχουν.

Σε ότι αφορά την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ο κ. Σακελλαρίου τόνισε πως έκανε αυτό που έπρεπε, εκδίδοντας εν ολομελεία τις αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες δεν επετράπη η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, έστω κι αν μερίδα του Τύπου – όπως είπε – υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή κοστίζει 7 δις €!

Τέλος, τόνισε ότι για τις προσφυγές που έχουν γίνει σχετικά με το ασφαλιστικό, το ΣτΕ επιδιώκει να δικαστούν τάχιστα και να εκδοθεί απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα