Πρεμιέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ

16:06 15/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν από μερικές ώρες, στο πλαίσιο καινούριας κλιμάκωσης των τεταμένων σχέσεων που προκαλεί στη διεθνή κοινότητα το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο που πέταξε πάνω από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας πριν καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ενέργεια, πέρα από τις άμεσες αναλύσεις και αντιδράσεις, εστιάζει ακόμα περισσότερο την προσοχή της κοινής γνώμης στις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα κάνει το ντεμπούτο του στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων

Εθνών.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον στον ΟΗΕ, για τον οποίον -όπως και για το ΝΑΤΟ- στο παρελθόν δεν έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια, επικρίνοντας τον αυξημένο του προϋπολογισμό, αλλά και το ποσοστό επ’ αυτού, το οποίο αναλαμβάνουν να πληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Reuters σχολιάζει πως σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ ο Αμερικανός ηγέτης θα πάει στα Ηνωμένα Έθνη με ένα εθνοκεντρικό μήνυμα, τονίζοντας την σημασία της εθνικής κυριαρχίας και τα όρια των παγκόσμιων οργανισμών. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πως «τα πολυμερή fora είναι χρήσιμα, αλλά είναι μέσα, όχι σκοποί», και πως ο στόχος τους είναι να παραμένουν «υποτελή και πειθήνια», ως μηχανισμοί διευκόλυνσης.

Βεβαίως, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου μπορεί να αλλάξει, και όπως παρατήρησε ένας πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εκωτερικών, «ακόμη και αν πήγαινε με (προετοιμασμένα) σχόλια δεν νομίζω πως θα ξέραμε τι θα πει. Δεν νομίζω πως ξέρει κάποιος». Από την μεριά του, ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νεότερου προέδρου Μπους, Έλιοτ Έιμπραμς, σχολίασε τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό των Ηνωμένων Εθνών και εκείνο του προέδρου Τραμπ: «Ένα πράγμα θα τον εκπλήξει κάπως: Είναι μάλλον σαν να απευθύνεται κάποιος σε ζόμπι. Δεν είναι σαν κανένα κοινό που έχει προηγουμένως αντιμετωπίσει», τόνισε σχετικά με την αποστασιοποιημένη υποδοχή των ομιλιών στον ΟΗΕ.

Το σίγουρο είναι πως η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον όχι μόνο σε σχέση με τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, αλλά και σε σχέση με τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο, καθώς οι αλλαγές προσώπων σε σημαντικές θέσεις κάνουν μερικούς να αναρωτιούνται κατά πόσο η εσωστρεφής ρητορική του Αμερικανού προέδρου μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια πιο διεθνή, συνεργατική πρακτική.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα