Πρ. Παυλόπουλος: Οι πόλεις δύνανται να απορροφούν εθνικιστικούς και αποσχιστικούς κραδασμούς

15:18 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Βαρκελώνη, ως πόλη, μπορεί να εκφράσει απείρως καλύτερα την κάθε είδους ιδιαιτερότητα της Καταλονίας, ακυρώνοντας έτσι τις ακραίες βλέψεις αυτονομιστών, που κατ’ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της», σημείωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο «παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο» δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος -κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα

«Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο»- τόνισε πως «το κράτος εξακολουθεί να παραμένει η κεντρική μονάδα του διεθνούς συστήματος. Όμως οι πόλεις -και δη οι μεγάλες- έχουν καταστεί πλέον οι κυριότερες και ισχυρότερες κοινωνικές δομές του κόσμου, καθώς και οι ισχυρότερες δημογραφικές και κοινωνικές κοιτίδες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πόλη, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους κοινωνικών συνόλων, μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς τους οποίους παράγουν σύγχρονα αυτονομιστικά φαινόμενα -με στοιχεία επικίνδυνου εθνικισμού- τα οποία πλήττουν τη συνοχή του κράτους-έθνους αλλά και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την όλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

«Εάν η Ευρώπη οδεύσει προς την πλήρη πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως πιστεύω ότι οφείλει να γίνει -και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, άλλωστε, όλοι όσοι πιστεύουμε ακραδάντως στο ευρωπαϊκό ιδεώδες- οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τόσο ως αυτόνομες κοιτίδες και μονάδες παραγωγής πολιτισμού, πολιτικής, καινοτομίας και τέχνης, όσο και ως κόμβοι ενός ευρύτερου δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας τους που θ’ απλώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», εκτίμησε ο ίδιος.

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος, με αυτόν τον τρόπο, το τοπικό, το κρατικό, το διακρατικό και το ενωσιακό επίπεδο θα αρθρωθούν οργανικά μεταξύ τους σε μια δομή αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης ως προς τις διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, τις οποίες θα αναπτύσσουν οι ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και εξαιρετικά δημιουργικό.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να μην αργήσει να έρθει η ώρα, που και η Αθήνα θα λάβει -όπως και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- τη διάκριση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας», και παρατήρησε ότι εάν το επιτύχουμε, θα έχουμε όντως αλλάξει ουσιωδώς τη χώρα μας, τουλάχιστον ως προς την αντίληψή μας για την καινοτομία και τον ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Σημειώνεται πως το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το Foundation for European Progressive Studies (FEPS).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παυλόπουλος,pavlopoulos