Ποσό 4 εκ. ευρώ θα πληρώσει η Χαλυβουργία για μεταφορά δραστηριοτήτων της στο λιμάνι

18:05 18/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ποσό τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλλει η Χαλυβουργία Βόλου για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της από τον πρώτο στον τρίτο προβλήτα το λιμανιού. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Η μεταφορά και δημιουργία υποδομών στον τρίτο προβλήτα θα κοστίσει τρία εκατομμύρια ευρώ και η αποκατάσταση του πρώτου προβλήτα ένα εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενοφός που επισκέφθηκε σήμερα το λιμάνι, επισήμανε ότι μετά τον Ιούλιο του 2019 θα είναι σε θέση το Ταμείο να προχωρήσει στις επαφές και να προκηρύξει διαγωνισμούς για τις υποπαραχωρήσεις

τομέων του λιμανιού. Στην αυριανή δε συνάντησή του με το δήμο Βόλου θα συζητήσουν το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης το λιμανιού που περιλαμβάνει το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και τη ζώνη του Παλιού Λιμεναρχείου, μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα και διαδικαστικά καθώς πρώτα ο ΟΛΒ επιστρέφει τη χερσαία ζώνη στο ελληνικό δημόσιο και αυτό με τη σειρά του στο δήμο Βόλου.

Ειδικότερα ο κ. Ξενόφος είχε συνάντηση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εκπονεί μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού κυρίως σε θέματα οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων και ανάπτυξης του λιμανιού στο νότιο τμήμα του. Επιπλέον ανέφερε ότι στο τέλος Μαίου θα είναι έτοιμη η μελέτη που εκπονεί το ΤΑΙΠΕΔ για να αξιολογήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών. Στην συνέχεια θα γίνουν οι προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και οι συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές για τα κομμάτια του λιμανιού που θα αποφαιστεί ότι είναι προς αξιοποίησης, όπως π.χ. το εμπορευματικό, η κρουαζιέρα, το carterminal που μελετάται.

Σε ότι αφορά τη Χαλυβουργία, ανέφερε ότι ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη και από τον ΟΛΒ αλλά και τη Χαλυβουργία για τη μεταφορά του σκραπ. «Η Χαλυβουργία είναι μια μεγάλη εταιρεία και συνδράμει σημαντικά στα έσοδα το λιμανιού, ενώ απασχολεί 400 εργαζόμενους και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά» ανέφερε ο κ. Ξενοφός. Επιπλεόν επισήμανε ότι η μεταφορά επιβάλλονταν και από τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του λιμανιού ενώ το ελληνικό κράτος πληρώνει εκατομμύρια σε πρόστιμα από τη χαλυβουργική δραστηριότητα γενικότερα όταν δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Τελικά οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν ότι το κόστος μεταφοράς, επένδυσης στον τρίτο προβλήτα αλλά και αποκατάστασης του πρώτου, ύψους 4 εκ. ευρώ θα επωμιστεί η Χαλυβουργία. Αυτό θα οριστικοποιηθεί σύντομα ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Η συνεργασία με το δήμο Βόλου

«Στρατηγική μας είναι να αφουγκραζόμαστε και να συνθέτουμε απόψεις φορέων για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχο στοιχείο για μας αποτελεί η συνύπαρξη της πόλης με το λιμάνι. Ήδη έχουμε κλείσει ένα κύκλο ικανοποίησης αιτημάτων με το δήμο και συνεχίζουμε τη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Ξενόφος. Ανέφερε ότι ο ίδιος ο δήμος έχει ζητήσει την πιο ενεργή εμπλοκή του στην ανάπτυξη του λιμανιού. Αυτό που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα από τον ΟΛΒ είναι η διαδικασία μεταφοράς της χερσαίας ζώνης στο δημόσιο και αυτό με τη σειρά του στο δήμο Βόλου. «Ετοιμάστηκε το νέο τοπογραφικό που ζήτησαν οι υπηρεσίες στα αρμόδια υπουργεία και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Αύριο θα δούμε και τις εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Τοζίδης. Τα σημεία που παραχωρούνται είναι το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, μέτωπο συνοικίας παλιού λιμεναρχείου, στα παλιά και το τμήμα στην Αμαλιάπολη του Αλμυρού.

Τέλος επισημάνθηκε ότι αργεί χαρακτηριστικά η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του λιμανιού, καθώς ενώ ήδη έχει ενταχθεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας η προμήθεια ενός αυτοκινούμενο γερανού, προϋπολογισμού τριών εκ. ευρώ, και ενός οχήματος μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων 500.000 ευρώ, «έχουν κολλήσει στη διαχειριστική αρχή που καθυστερεί χαρακτηριστικά». Η εμπειρία που έχουμε που διαχειριζόμαστε έργα στο θέμα των επενδύσεων που έχει να κάνει με διάφορα διαδικαστικά θέματα, είναι ένας εφιάλτης η γραφειοκρατία. Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στο ελληνικό δημόσιο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα