Πώς να προστατευτούμε από τις ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού

09:44 1/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Oι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι όχι πάντα καθαρές θάλασσες και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την επιβίωση και ανάπτυξη των μικροβίων. Γιατί, όμως, οι ουρολοιμώξεις έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Η ουρολοίμωξη θεωρείται πολύ συχνή νόσος και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα, οι γυναίκες, όμως, “κρατούν τα σκήπτρα”. Υπολογίζεται ότι 40% των γυναικών βιώνουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, επεισόδιο ουρολοίμωξης.

Οι
γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη μόλυνση σε σχέση με τους άνδρες, εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών.

Η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι σοβαρή νόσος που προκαλείται από τη διείσδυση μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη μόλυνση σε σχέση με τους άνδρες, εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών. Πρόκειται κυρίως για μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και τον πρωκτό και ακολουθούν ανοδική πορεία προς την κύστη. Οι ουρολοιμώξεις διαχωρίζονται, ανάλογα με την περίπτωσή τους, σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα και κυστίτιδα) και σε αυτές του ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα).

Keywords
Τυχαία Θέματα