Πολλαπλά τα οφέλη στην οικονομία από τη διοχέτευση των πόρων του ΕΤΕΑΝ

10:49 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στην οικονομία καταλήγουν τελικά πόροι πολλαπλάσιοι σε σχέση με τους αρχικούς διαθέσιμους πόρου» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κώστας Γαλιάτσος δημοσιοποιώντας τα απολογιστικά στοιχεία από την πρώτη εφαρμογή των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την περίοδο 2013-2016.

Σε άρθρο του στο ΑΠΕΜΠΕ, ο κ. Γαλιάτσος δημοσιοποιεί τα απολογιστικά στοιχεία από την πρώτη εφαρμογή των νέων χρηματοοικονομικών

εργαλείων για την περίοδο 2013-2016 ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται ήδη τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης περιόδου.

Όπως σημειώνει, στο 105,4% έφτασε η απορροφητικότητα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) όπως προκύπτει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που έληξε τον Ιανουάριο του 2017. «Λόγω της μόχλευσης των κεφαλαίων, είναι δυνατή η επίτευξη συντελεστών μόχλευσης άνω του 1.

Όπως εξηγεί ο κ. Γαλιάτσος «ήταν η πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι πόροι που διατίθενται από αυτήν γίνονται αντικείμενο διαχείρισης μέσω ταμείων. Κατά συνέπεια, ο απολογισμός ειδικά για την περίοδο που έληξε, ισοδυναμεί με τον απολογισμό της εφαρμογής για πρώτη φορά των νεοσύστατων αυτών χρηματοδοτικών εργαλείων».

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΕΑΝ είναι ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα, δηλαδή ένας συμπληρωματικός φορέας στο συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (τραπεζικό σύστημα και κεφαλαιαγορά). Οι πόροι του προέρχονται κυρίως από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά και Περιφερειακά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι ότι η εμπειρία από την πρώτη εφαρμογή των νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι πολύ θετική, ιδιαίτερα στην περίοδο της ύφεσης που ήταν η περίοδος 2013-2016, κατά την οποία εφαρμόστηκαν.

Το ζητούμενο τώρα είναι η αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας για το σχεδιασμό τους με τρόπο που να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στην επόμενη περίοδο, που θα είναι περίοδος οικονομικής ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό, το ΕΤΕΑΝ ζήτησε τις απόψεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Οι απόψεις των παραπάνω φορέων αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας με τη βοήθεια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την τελική διαμόρφωση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τα σημαντικότερα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαχειριστής των οποίων υπήρξε το ΕΤΕΑΝ, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και το Ταμείο Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα