Ο «Αη Γιώρης» της Νεστάνης Αρκαδίας

10:33 24/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έθιμο του Αϊ Γιώργη στη Νεστάνη Αρκαδίας, που έχει τις ρίζες του στις αρχαίες Διονυσιακές Γιορτές και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης και τη βλάστηση της Γής παρουσιάστηκε και φέτος με την τελετουργία που του αρμόζει.

Ανήμερα του Αη Γιωργιού, νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου ξεκινά για το βράχο του Γουλά που στέκει εντυπωσιακός πάνω από το χωριό διασχίζοντας κακοτράχαλη διαδρομή και φτάνουν στην κορυφή του.

Το έθιμο του Άη-Γιώργη (του Αγιώρη για τους Νεστανιώτες), κλείνει μέσα του όλη τη νεοελληνική λαϊκή λατρεία, έχει πανάρχαιες καταβολές και συμβολισμούς.

Η κατάβαση

από το βράχο του Γουλά, που σημαίνει οχυρό και αποτελεί τον ακοίμητο φρουρό, στα 1160 μέτρα αρχίζει με πρώτη στάση στο Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Με το λευκό άλογο, να προπορεύεται της πομπής των χορευτών και θυρσοφόρων, διαβαίνουν τη πόρτα του μοναστηριού για να πάρουν την ευλογία.

Ακούραστοι με τις φανταχτερές στολές και πουκαμίσες, κατεβαίνουν τα σκαλιά της Ιεράς Μονής, τραγουδώντας με ενθουσιασμό νεστανιώτικα τραγούδια, φτάνουν στο αλώνι κάτω απο την εκκλησία, χορεύουν για να καταλήξουν λίγο αργότερα στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται το μεγάλο γλέντι.

Στα πλαίσια ημερίδας που διοργανώθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου, το δήμο Τρίπολης και τους συλλόγους του χωριού με αντικείμενο τη διαφύλαξη του εθίμου στην άυλη κληρονομιά της Ελλάδος και την ένταξή του στην ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Νεστάνη βρέθηκε επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την προσπάθεια διαφύλαξης του εθίμου στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της βουλής και της αυτοδιοίκησης.

Keywords
Αναζητήσεις
αηγιωργιου νεστανη 2017
Τυχαία Θέματα