Ποιος είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία (video)

22:06 16/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με φόντο τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Πέμπτη  την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μήνυμα που στέλνει η Ουάσινγκτον ότι «για να υπάρξει ομαλοποίηση, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ.

Την αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

χτυπάει το «δόρυ» των αμερικανικών κυρώσεων.

«Ήταν απαραίτητες (οι κυρώσεις), όχι για να τιμωρήσουμε την Τουρκία. Αυτό δεν ήταν κάτι που ευχόμασταν να συμβεί. Αλλά ως ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία ήταν εκτός ορίων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου.

«Η προμήθεια των S-400 είναι μια ευθεία απειλή για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και προφανώς και για τις ελληνικές δυνάμεις» σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Το στόχαστρο των κυρώσεων δεν είναι στραμμένο προς τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης SSΒ, αλλά βάζει στον «αμερικανικό γύψο» τις γραμμές παραγωγής εξοπλισμών αιχμής για την τουρκική πολεμική μηχανή. Απαγορεύεται η εξαγωγή εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τα laser των τουρκικών UAV. Επιπλέον, παγώνουν οι άδειες για τις αμερικανικές πατέντες στις οποίες στηρίζεται η παραγωγή τουρκικών όπλων υψηλής τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, κόβεται το οικονομικό οξυγόνο, με το μπλοκάρισμα τόσο της απευθείας χρηματοδότησης όσο και της πρόσβασης σε κεφάλαια μέσω πολυμερών οργανισμών.

Η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογικών προϊόντων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία πλήττει άμεσα την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η οποία βασίζεται ειδικά στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και σε αμερικανικές ευρεσιτεχνίες, τόνισε – μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1  ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ.

«Η Ουάσινγκτον στέλνει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή. Και το μήνυμά της είναι: Για να υπάρξει ομαλοποίηση, πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη στάση της» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα