Πιθανή σύγκρουση δορυφόρων γεμίζει την τροχιά της Γης με «διαστημικά σκουπίδια»

14:57 15/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κομμάτια από δορυφόρους αιωρούνται γύρω από την τροχιά της Γης και ο κίνδυνος σύγκρουσης αυτών των αδρανών αντικειμένων αυξάνεται διαρκώς.

Ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ένας «νεκρός» κινέζικος πύραυλος, που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 600 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, δημιουργούν υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης και απελευθέρωσης χιλιάδων θραυσμάτων. Οι ανησυχίες αυξάνονται για σήμερα το απόγευμα όταν οι δρόμοι το δύο θα ενωθούν. Μια τέτοια σύγκρουση θα προσθέσει έως και 20% περισσότερα διαστημικά συντρίμμια, τα οποία απειλούν και τους εν ενεργεία

δορυφόρους.

PA

Η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί τα διαστημικά συντρίμμια, με έδρα την Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα μοντέλο στο Twitter, ανακοινώνοντας την πιθανή σύγκρουση. Αποκάλυψε επιπλέον, ότι θα συμπέσουν οι τροχιές τους καθώς θα βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων, με πιθανότητα 20% να συντριβούν μεταξύ τους. Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόννους με αποτέλεσμα η πρόσκρουση να προσθέσει χιλιάδες περισσότερα κομμάτια γύρω από την τροχιά της Γης.

2/ Current risk metrics from our most recent CDMs:
Miss distance: 12 meters (+18/-12 meters)
Probability of Collision: >10%, scaled to account for large object sizes
Relative velocity: 14.7 km/s pic.twitter.com/y44QXyhHJK

— LeoLabs, Inc. (@LeoLabs_Space) October 14, 2020

Ο Ρωσικός «Κόσμος-2004» κινείται προς τον νότιο πόλο της Γης και ο Κινέζικος « Τσανγκ Ζενγκ 4C» κατευθύνεται βόρεια πάνω από τις Φώκλαντ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μονοπάτια δείχνουν ότι οι δύο θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν.

We are monitoring a very high risk conjunction between two large defunct objects in LEO. Multiple data points show miss distance

Keywords
Τυχαία Θέματα