Κιργιστάν: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ζεενμπέκοφ

14:40 15/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από ημέρες αναταραχής που ακολούθησαν μια διαφιλονικούμενη εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας πως θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρησή του από την προεδρία.

Ο Ζεενμπέκοφ δήλωσε ότι δεν παραμένει στην εξουσία και δεν θέλει να παραμείνει στην ιστορία της χώρας ως πρόεδρος που έχυσε

αίμα και πυροβόλησε τους πολίτες του. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ειρήνη στο Κιργιζιστάν, η ακεραιότητα της χώρας, η ενότητα του λαού και η ηρεμία στην κοινωνία είναι «πάνω απ ‘όλα».

Με αυτή του την απόφαση, ο Ζεενμπέκοφ γίνεται ο τρίτος πρόεδρος του Κιργιστάν, ο οποίος ανατρέπεται από λαϊκή εξέγερση.

Στο Κιργιστάν, μια χώρα σύμμαχο της Ρωσίας η οποία συνορεύει με την Κίνα, επικρατεί αναταραχή μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τις οποίες η αντιπολίτευση απέρριψε αφού σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ ανακηρύχθηκαν νικητές.

JUST IN Kyrgyzstan's President Sooronbay Jeenbekov resigned on Thursday, saying he wanted to bring an end to the crisis sparked by disputed parliamentary elections earlier this month

— The Moscow Times (@MoscowTimes) October 15, 2020

Μετά την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κανατμπέκ Ισάγεφ θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα. Αν παραιτηθεί και αυτός, οι εξουσίες του μεταβιβάζονται αυτόματα στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ζαπάροφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα