Πιστώνονται αύριο οι πρώτες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον Ιανό

08:36 30/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πιστώνονται αύριο Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες προκαταβολές των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν 100% από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός”.

Αυτό προέκυψε σε σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το συντονισμό της διαδικασίας των αγροτικών αποζημιώσεων, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, του γενικού γραμματέα Οικονομικής

Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπρόεδρου του ΕΛΓΑ, Νίκου Δούκα, καθώς και στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής ανάλυση της πορείας που έχει ακολουθηθεί ως τώρα και τα αποτελέσματα αυτής που πλέον είναι ορατά στο πλαίσιο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για το πλαίσιο του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ύψος της προκαταβολής ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές φυτικής παραγωγής και σε 1,2 εκατομμύριο ευρώ για ζημιές ζωικού κεφαλαίου. Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου 2020 και η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ ως προς τις αποζημιώσεις προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα