Πηγές ΥπΟικ: Εντός πλαισίου η εκταμίευση της υποδόσης – Την Παρασκευή το Eurogroup

18:19 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Eurogroup, στη Μπρατισλάβα, το οποίο θα εξετάσει την αναφορά προόδου της Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΜΠΕ το ζήτημα της εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται εντός του προγραμματισμένου πλαισίου και δεν αποτελεί αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, καθώς το πράσινο φως θα δοθεί από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι

των θεσμών, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας κατά την 25η Μαΐου, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Κατά τις δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στο Eurogroup θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.

Οπως εξήγησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων – ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα