Πιέσεις της τρόικας για την διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων

19:48 6/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ

Την τακτική του καρότου και του μαστίγιου ακολουθεί η Τρόικα, στη σκληρή διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, για τα προαπαιτούμενα της δόσης του Μαρτίου. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την απομάκρυνση εικοσιπέντε χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. Ο έλεγχος από τους δανειστές παρατάθηκε για μερικές ημέρες καθώς η τρόικα δεν θα αναχωρήσει την Κυριακή. Ενδεικτική είναι η δήλωση στελέχους του ΥΠΟΙΚ, ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δουν τον Πρωθυπουργό όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με τους υπουργούς, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα. Την Πέμπτη το πρωί στις 10:00 οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η τρόικα εντείνει τις πιέσεις για να τεθούν σε αργία 7.000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι ελεγκτές με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο, διέψευσε όμως τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για στο θέμα

Ο εντοπισμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα ξεκινήσει από τα Υπουργεία καθώς το σύνολο του προσωπικού δεν ξεπερνά τις 60.000, ενώ εκτιμάται ότι σε διαθεσιμότητα δεν θα τεθούν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι.

Οι μελέτες αξιολόγησης των 10 υπουργείων προβλέπουν 1.400 λιγότερες οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων διαθέσιμων θα προέρχεται από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους νοσοκομείων, από δήμους αλλά και από οργανισμούς. Το μέλλον των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Mε ενιαίο τρόπο θα γίνει εν τω μεταξύ η ρυθμιση αποπληρωμης των οφειλών τόσο προς τις εφοριες όσο και προς τα ασφαλιστικα ταμεία. Στην προταση αυτη κατεληξε το κλιμακιο της Τρόικας μετά τη σημερινή συναντηση που είχε με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με αντικείμενο και τα χρεή προς το ΙΚΑ.

Αναφορικα με τον τρόπο πληρωμής και τον αριθμό των δόσεων θα γίνει και νεα συναντηση αυριο.
Μεταξυ του κλιμακίου της Τρόικας και της κυβερνησης συζητήθηκε και η μειωση των εργοδοτικων ασφαλιστικών εισφορών η υψηλη ανεργία και ο περιορισμός των πλαστών συνταξεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συζήτησαν τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών. Οι δανειστές εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της ρύθμισης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συμφωνήθηκε το θέμα να επαναξεταστεί μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τους τραπεζίτες.

Σχετικές ειδήσεις:

Στουρνάρας για «απολύσεις» και «διαθεσιμότητα»: Δεν υπάρχει εμπλοκή

Διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο Δημόσιο στο στόχαστρο της τρόικας

Οι οφειλές προς τα Ταμεία στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με τον Γ. Βρούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα