Πατήρ και υιός Μπους στο τέλος (;) ενός κόμματος

14:03 5/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 20 χρόνια, η οικογένεια Μπους βρισκόταν στην κορυφή της αμερικανικής πολιτικής. Ο πρεσβύτερος Τζορτζ Μπους είχε περάσει 8 χρόνια ως αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρίγκαν, και άλλα 4 χρόνια ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μια θέση στην οποία βρέθηκε για 8 χρόνια ο γιος του. Στην πορεία, καθόρισαν την διεθνή πολιτική, αλλά και το ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται πλέον σε μια περίοδο προσαρμογής. Ξεκινώντας από το 2008 και την υποψηφιότητα της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία στο πλευρό του Τζον ΜακΚέιν, και φτάνοντας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ,

το κόμμα των δύο πρώην προέδρων προσπαθεί να διαμορφώσει την παρούσα και μελλοντική του ταυτότητα, την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ διαμορφώνει μια διαφορετική βάση ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, η οποία δεν ταυτίζεται πάντα με τους ψηφοφόρους που εξέλεξαν όχι μόνο τους Μπους, αλλά και τους περισσότερους από τους εν ενεργεία ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, βουλευτές και γερουσιαστές. Ίσως πουθενά αλλού δεν είναι περισσότερο ορατή η διαφορά στη σύνθεση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, από ό,τι στους ίδιους τους πρώην προέδρους Μπους: Ο πρεσβύτερος Μπους ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο των Η.Π.Α., και ο νεότερος, ο οποίος διαδέχθηκε τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εξωτερικών στο αξίωμα του προέδρου, δεν ψήφισε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Είναι και αυτή μία από τις ενδείξεις των απόψεων των δύο πρώην προέδρων για τη σύγχρονη αμερικανική πολιτική, όπως τη συζητούν σε ένα καινούριο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 14 Νοεμβρίου, με τον τίτλο «Οι τελευταίοι Ρεπουμπλικανοί».

Βεβαίως, η οικογένεια Μπους έχει έναν παραπάνω λόγο να αντιπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στην προκριματική του εκστρατεία για το χρίσμα ο Αμερικανός πρόεδρος νίκησε, αφού πρώτα απαξίωσε σε πολλές περιπτώσεις, τον Τζεμπ Μπους, ο οποίος ήλπιζε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε το βιβλίο του Μαρκ Άπντιγκροουβ, τονίζοντας πως η εκλογή του προέδρου Τραμπ ήταν ένα μήνυμα των ψηφοφόρων υπέρ της απόρριψης του κομματικού κατεστημένου. Ο νεότερος Τζορτζ Μπους σχολίασε και εκείνος πως «αν κάποιος είναι θυμωμένος με τις δυνάμεις εξουσίας, είναι θυμωμένος με το κατεστημένο, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με το κατεστημένο από το να έχεις πατέρα πρόεδρο και αδελφό πρόεδρο». Πατέρας και γιος Μπους, όμως, επαναλαμβάνουν πολλές φορές στο βιβλίο, όπως και αλλού, πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις τους για την χώρα τους και την πολιτική της. Ενδεικτικό του μεγέθους της αντίθεσής τους είναι και το ίδιο το βιβλίο, το οποίο γράφτηκε με τη συνεργασία τους, και παρουσιάζει για πρώτη φορά τους δύο πολιτικούς ως μέρος μιας οικογενειακής πολιτικής αντίληψης, ακόμα και με τις αναμενόμενες μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές -την αντίθεση, για παράδειγμα, των γονέων του νεότερου Τζορτζ Μπους στην παρουσία και κυβερνητική συμμετοχή του αντιπροέδρου του, Ντικ Τσέινι. Στο παρελθόν, οι δύο πρώην πρόεδροι απέφευγαν συστηματικά την από κοινού παρουσίαση των απόψεών τους, όμως φαίνεται πως η αντίθεσή τους στις πολιτικές του ανθρώπου που εκτόπισε τον γιο και αδελφό τους από την πρόσφατη κούρσα για τον Λευκό Οίκο είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία τους να αποφύγουν την εμφάνιση μιας οικογένειας που κληροδοτεί την κεντρική εξουσία της αμερικανικής πολιτικής στα μέλη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα