«Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες» στην ΕΡΤ1

01:20 27/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τρίτο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, «Παρίσι- Βερολίνο: Μοίρες παράλληλες», παραγωγής Iliade Productions – Les films de l’Odyssée –Arte 2015, μπορούν να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 19:50.

Το Παρίσι και το Βερολίνο μεγάλωσαν και «άνθησαν» μέσα σε τέσσερις αιώνες ατελείωτων πολέμων, αλλά και μέσα σε αμοιβαίο ειρηνικό ανταγωνισμό και θαυμασμό.

Η αρχιτεκτονική και η ανάπτυξη των πόλεων μαρτυρούν αυτή την περίπλοκη και αμοιβαία σχέση.

Πέρα από τον πόλεμο και τις καταστροφές, αυτές οι δύο πρωτεύουσες υπήρξαν πηγή έμπνευσης η μία για την άλλη, μέσα από ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό όσο μεγάλωνε η αστυφιλία και ερχόταν η Βιομηχανική Επανάσταση.

Παρακολουθήστε τη συναρπαστική ιστορία δύο εμβληματικών πόλεων, που τις ένωσε η Ιστορία.

Σκηνοθεσία: Frédéric Wilner.

Επεισόδιο 3ο: «Αντικριστά» (Face to face (after 1870))

Λίγο αργότερα, ο πόλεμος άφησε τους Γάλλους ηττημένους και το Παρίσι θέατρο της Επανάστασης της Κομμούνας, που κατέστρεψε τα ωραιότερα κτήριά του, ενώ το Βερολίνο έγινε η πρωτεύουσα της πιο ισχυρής αυτοκρατορίας της εποχής. Μετά τον πόλεμο του 1870, ο πληθυσμός του Βερολίνου αυξανόταν κατά 300.000 κατοίκους κάθε 10 χρόνια, κάτι πρωτοφανές στην Ιστορία. Το Παρίσι, παρά την ήττα και τη διαίρεση της Γαλλίας, συνήλθε πολύ γρήγορα, επισκεύασε τα κατεστραμμένα μνημεία και διοργάνωσε τρεις παγκόσμιες εκθέσεις μέσα σε 30 χρόνια. Έτσι βρήκε τις δύο πόλεις ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που άφησε το Βερολίνο κατεστραμμένο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα