Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Τραμπ, Σ. Σπάισερ

21:41 21/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη και ταραχώδη θητεία με την οποία έγινε ευρέως γνωστός κι ενώ οι αποκαλύψεις με πρωταγωνιστές πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν να κλυδωνίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο Τραμπ διόρισε σήμερα τον χρηματιστή της Γουόλ Στριτ Άντονι Σκαραμούτσι στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, γεγονός που οδήγησε αμέσως σε

παραίτηση τον Σον Σπάισερ. Η θέση αυτή παρέμενε κενή μετά την παραίτηση του Μάικλ Ντάμπκι, τον περασμένο Μάιο. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει μέχρι σήμερα ο Σπάισερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σπάισερ διαφώνησε έντονα με την επιλογή του προέδρου.

«Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Θα συνεχίσω έως τα τέλη Αυγούστου» σημείωνε ο Σπάισερ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

It's been an honor & a privilege to serve @POTUS @realDonaldTrump & this amazing country. I will continue my service through August

— Sean Spicer (@PressSec) July 21, 2017

Στον Σκαραμούτσι, έναν από τους κυριότερους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ιδρυτή του Skybridge Capital, είχε προταθεί πρόσφατα να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο Σκαραμούτσι, με τη σειρά του γνωστοποίησε τον διορισμό της Σάρα Σάντερς, κόρη του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι, στη θέση της εκπροσώπου τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το πολιτισμικό μας μοντέλο συνίσταται στην προώθηση του προγράμματος του προέδρου πριν από ο,τιδήποτε άλλο» τόνισε ο Σκαραμούτσι. «Εάν υπάρχουν κάποιες μικρές τριβές στο εσωτερικό του Λευκού Οίκους εξαιτίας αυτού, δεν είναι κάτι το σοβαρό». «Το πλοίο πλέει στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο Σκαραμούτσι προτού συμπληρώσει: «Αγαπώ την ομάδα. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω την φράση μου. Λατρεύω την ομάδα».

Αν και δεν ήταν έκπληξη, η αποχώρηση του Σπάισερ ήταν ξαφνική και αποτυπώνει την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των νομικών ομάδων και των ομάδων επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ μεσούσης της έρευνας, που ολοένα και διευρύνεται, σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ, που είχε αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, και του Κρεμλίνου.

Όντας στο επίκεντρο της σάτιρας της Μελίσας Μακάρθι στο «Saturday Night Live» αλλά και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τα κωμικά σκετσάκια άλλων εκπομπών λόγω των αντιπαραθέσεων που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στον Λευκό Οίκο, ο Σπάισερ αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Κατάφερε άλλωστε να προκαλέσει διαμάχες από την αρχή της θητείας του, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον ΜΜΕ στην πρεμιέρα των καθηκόντων του ως εκπρόσωπος τύπου και χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους αριθμούς που έδωσαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με το πλήθος που παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.

«Ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που παρακολούθησε ποτέ μια ορκωμοσία, τελεία και παύλα, τόσο εντός της χώρας όσο και παγκοσμίως» είχε τονίσει με τη δήλωσή του σύντομα να προκαλεί αντιδράσεις.

Ο 45χρονος είχε εξάλλου βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων ότι έκανε ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις.

Από την αρχή, ο Σον Σπάισερ και άλλοι συνεργάτες του Τραμπ επιδίωξαν να αναταράξουν το κατεστημένο στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένων αποφάσεων όπως τον περιορισμό των καθημερινών ενημερώσεων που μεταδίδονταν τηλεοπτικά και την αντικατάστασή τους από ακουστικές ενημερώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το παράπονό του ότι το έργο που έχει επιτευχθεί από τον Λευκό Οίκο, δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που ανέγνωσε η Σάρα Σάντερς.

«Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά και μας αναγνωρίζουν τόσα λίγα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω της εκπροσώπου του.

«Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά του Σον εκ μέρους της κυβέρνησής μου και του αμερικανικού λαού. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Κοιτάξτε απλά τα φοβέρα ποσοστά του στην τηλεθέαση» είπε ο Τραμπ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα