Παρά το προβάδισμα του Bremain παραμένουν προετοιμασίες και σενάρια για την περίπτωση Brexit

18:06 19/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ
Toυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Προβάδισμα στο Bremain έναντι του Brexit δίνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ. Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι εκτιμήσεις ότι ο τραγικός θάνατος της φιλοευρωπαίας βουλευτού, που ένας σχολιαστής εύστοχα αποκάλεσε «Ιφιγένεια Κοξ», θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταστροφή του κλίματος στη Βρετανία, λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα,

επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους υπέρ της παραμονής της χώρας στους «28». Ενδεικτική, επίσης, μπορεί να θεωρηθεί η ενίσχυση της ισοτιμίας της λίρας, πριν το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς και αύξηση των στοιχημάτων υπέρ της παραμονής στα ανάλογα γραφεία της Βρετανίας. Πάντως, σύμφωνα με άλλες αναλύσεις, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ του Βremain αντανακλά περισσότερο τις αυξανόμενες ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit και λιγότερο τον επηρεασμό από το αιματηρό περιστατικό.

Τα σενάρια και οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου παραμένουν

Οι αξιωματούχοι των οργάνων της ΕΕ είχαν λάβει αυστηρές εντολές να αποφύγουν οποιαδήποτε καταγραφή σε έγγραφα σεναρίων αποχώρησης της Βρετανίας, υπό το φόβο των διαρροών. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν αναγκασμένοι να προετοιμάσουν σενάρια για τη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα