Κομοτηνή: Πρώτη φορά στον εργασιακό χώρο

06:03 9/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο μήνες τώρα όλο και κάτι βρίσκει να τακτοποιεί. Καινούργιος ο χώρος, μικρός, αλλά νέος ο ρόλος του, σ’ αυτές τις ανάγκες καλείται να αντεπεξέλθει, οπότε όλο και κάτι βλέπει που θα πρέπει να διορθωθεί, όλο και κάποια καινούργια «πινελιά» να προστεθεί. Η Αϊσέ στα 39 της χρόνια κάνει εδώ και δύο μήνες το δικό της βήμα προς την αγορά εργασίας. «Ήθελα να μεγαλώσω πρώτα το παιδί μου» δηλώνει και σημειώνει πως τώρα πια μπορεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο εργασιακό στίβο.

Στα δώδεκα με βελόνι και κλωστή
Στα δώδεκα της χρόνια βρέθηκε στο πλάι μιας μοδίστρας να μαθαίνει να κόβει

και να ράβει. «Ήθελα να συνεχίσω στο σχολείο, αλλά οι δικοί μου δεν είχαν τότε χρήματα, οπότε θα έπρεπε να μάθω να κάνω και κάτι άλλο.» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω, τότε που μικρό κοριτσάκι ακόμη τρυπούσε τα δάχτυλά της με το βελόνι, μπέρδευε τις κλωστές, αλλά δεν το έβαζε κάτω. «Είναι δύσκολα να κάνεις μια νέα αρχή τόσο μεγάλη» την ακούμε με έκπληξη να σημειώνει «Πόσο μεγάλη; Είστε μόλις 39» σχολιάζουμε και χαμογελά. Άλλος ο δικός της κόσμος, ίσως, πιο απαιτητικός με τις γυναίκες.

Φοβάστε γι αυτή την νέα αρχή; την ρωτάμε « Όχι, απλώς έχω αγωνία.» απαντά μην κρύβοντας την γλυκιά προσμονή και την λαχτάρα που νιώθει κάθε φορά που κάποιος πελάτης ή πελάτισσα διαβαίνει το κατώφλι της. Ο πατέρας της πότε φεύγει και πότε έρχεται χαρούμενος, αλλά και διστακτικός κι εκείνος για την καινούργια αλλαγή «Υγεία να έχουμε και θα τα καταφέρουμε» δηλώνει και προσπαθεί με τα λόγια, την παρουσία και τα χέρια του, όπου χρειάστηκε, να στηρίξει την προσπάθεια της κόρης του.

«Μ’ αρέσει να ράβω μόνη μου τα ρούχα μου. Μ’ αρέσει να ράβω για τις φίλες, τις πελάτισσες μου. Μακάρι να τα καταφέρω και στο μαγαζί. Μέχρι τώρα, ράβοντας για γνωστές, στη γειτονιά μου, τα πήγα περίφημα». Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της. Η χαρά της είναι μεγάλη. Για πρώτη φορά στον επαγγελματικό στίβο. «Είναι σημαντικό να μπορούν και οι γυναίκες να βγαίνουν έξω από το σπίτι, να δημιουργούν, να εργάζονται.» δηλώνει και ζητά με ευγένεια να μην την φωτογραφήσουμε. «Αν θέλετε, βγάλτε το ραφείο μου, κομμάτι δικό μου είναι» λέει και επιστρέφει στη μηχανή της.
Φώτο: Από τον χώρο εργασίας της Αϊσέ ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα