Παναγία των Παρισίων: Μεγάλη πρόκληση η αναστήλωση-Η μάχη των πυροσβεστών (video)

17:44 17/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων βρίσκει τη Γαλλία βυθισμένη στη θλίψη. Ήδη οι δωρεές για την αναστήλωσή του φτάνουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ και ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι ο Καθεδρικός Ναός θα γίνει ίδιος και καλύτερος σε πέντε χρόνια. Οι αρχές αποδίδουν την πυρκαγιά σε ατύχημα, ενώ οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστών.

Ο συναγερμός χτύπησε

για πρώτη φορά στις 18:20, προκαλώντας έκπληξη στον ιερέα και στους πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον ναό. Πέρασαν 23 λεπτά μέχρι να φανεί η πρώτη εστία της φωτιάς.

Οι γαλλικές Αρχές αποκάλυψαν ότι η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική εάν οι πυροσβέστες δεν έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όλα κρίθηκαν μέσα σε 15 με 30 λεπτά, όταν μία ομάδα 400 πυροσβεστών παλεύοντας με τις φλόγες κατάφερε να διασώσει το κεντρικό οικοδόμημα και τους δύο μπροστινούς πύργους. Σκαρφάλωσαν και μπήκαν μέσα στα κωδωνοστάσια κι άρχισαν να ρίχνουν νερό, αποτρέποντας την επέκταση της πυρκαγιάς.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφθασαν στον Καθεδρικό σε λιγότερο από 10 λεπτά, αφότου έλαβαν την πρώτη κλήση, χωρίς να σημειωθεί καμία καθυστέρηση.

«Σε ολόκληρο το Παρίσι, οι πυροσβέστες φθάνουν οπουδήποτε σε διάστημα 10 λεπτών, αυτό συνέβη κι εκείνο το βράδυ» υπογράμμισε ο αξιωματικός. Ο Γκαμπριέλ Πλους απέφυγε να σχολιάσει εάν ο συναγερμός πυρκαγιάς λειτούργησε κανονικά, επισημαίνοντας ότι οι ερευνητές ερευνούν το θέμα αυτό.

Η επόμενη μέρα συγκλονίζει. Οι γαλλικές αρχές αποκάλυψαν οτι αν οι πυροσβέστες δεν έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική. Οι εικόνες από τον μισο-κατεστραμμένο ναό είναι αποκαρδιωτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα