«Πάγωσε» και ο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ

17:19 11/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβλήματα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων, καθώς οι δυσλειτουργίες λόγω του χιονιά ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα και παρότι το συμβατικό λιμάνι λειτουργεί κανονικά, η λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) έχει «παγώσει» από χτες, με αποτέλεσμα αρκετά πλοία μεταφοράς κοντέινερς να βρίσκονται σε αναμονή στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όταν οι συνθήκες

το επιτρέψουν.

«Η κακοκαιρία δρα σωρευτικά ως προς τα προβλήματα στο Σ.ΕΜΠΟ, το οποίο αρχικά υπολειτουργούσε λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 6-7 μποφόρ που έπνεαν, με αποτέλεσμα να μη μπορούν -για λόγους ασφαλείας- να χρησιμοποιηθούν οι γερανογέφυρες. Έτσι συσσωρεύτηκαν κάποια εμπορεύματα. Μετά ήρθε και ο χιονιάς και επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση» εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Αφενός, όπως επισήμανε, «δεν μπήκαν χτες οχήματα-αλατιέρες στο λιμάνι» για να καθαριστούν τα κρηπιδώματα και να μπορέσουν να κινηθούν τα μηχανήματα φορτοεκφόρτωσης. «Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε αλάτι που είχε αποθηκευμένο μια εταιρεία και να το σκορπίσουμε, χωρίς βέβαια τα ειδικά μηχανήματα, αλλά και έτσι ακόμη δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία του λιμανιού σε όλα τα κρηπιδώματα και ιδίως στο ΣΕΜΠΟ. Έπειτα, λόγω της κακοκαιρίας, αναγκάστηκε να φύγει και ένα μέρος του προσωπικού από τις βάρδιες, το οποίο σήμερα δεν μπόρεσε να επιστρέψει λόγω αποκλεισμού, οπότε στην ουσία το ΣΕΜΠΟ δεν λειτουργεί κανονικά από χτες», διευκρίνισε ο κ.Μέλλιος.

Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Θερμαϊκό Κόλπο τρία πλοία μεταφοράς κοντέινερς και ένα «τσιμεντάδικο», ενώ δύο πλοία που μετέφεραν μεταλλεύματα έχουν ήδη εξυπηρετηθεί στο συμβατικό λιμάνι.

Πάντως, σήμερα το μεσημέρι μετέβη στο λιμάνι άδειο όχημα-αλατιέρα του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ο ΟΛΘ θα γεμίσει με το αλάτι που έχει προμηθευτεί, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα ο αποχιονισμός.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, κανονικά γίνονται από τις 8.30 το πρωί τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, που είχαν διακοπεί χτες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ ανοιχτή είναι και η γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα