Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η κατάσταση με τον ιό HIV στην Ελλάδα

14:01 1/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί η ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Το σημερινό μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα είναι «Getting to Zero».

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV

και πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, δηλώθηκαν 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι ως φορείς του ιού HIV.

12 million people living with HIV still do not have access to life-saving HIV treatment.

Inequalities cost lives.

This #WorldAIDSDay, join us in the fight for the #righttohealth for all. pic.twitter.com/HRsotGHoCJ

— UNAIDS (@UNAIDS) November 30, 2020

Κατά τη διάρκεια του 2019 σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα.

Το μήνυμα που περνάει κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS του, UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 είναι: «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις» (Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths).

«Ο έμπολα μας υπενθύμισε τι αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα της μάχης ενάντια στον HIV. Ο κόσμος κρυβόταν, φοβόταν, υπήρχε στίγμα και γίνονταν διακρίσεις, δεν υπήρχε ελπίδα», αναφέρει ο Michel Sidibé, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, ο οποίος κάνει αναφορά και στην πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ στην παγκόσμια κοινότητα για την αλληλεγγύη που επέδειξε, για την κινητοποίησή της. Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ στους επιστήμονες που έγιναν ακτιβιστές. Έτσι, καταφέραμε να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία. Η επιδημία του AIDS μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, αρκεί να υπάρξει πρόληψη και ενημέρωση», συμπλήρωσε ο Michel Sidibé.

Οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το AIDS είναι 2- 10 χρόνια ή ακόμα και περισσότερο.

Ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

Με το αίμαΜε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξειςΜε κοινή χρήση σύριγγαςΑπό τη μητέρα στο νεογνό (κάθετη μετάδοση)O ιός επιζεί στο περιβάλλον εκτός του ανθρώπινου οργανισμού για ελάχιστη ώρα.

Ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται:

Από τον αέραΑπό το κολύμπι στη θάλασσα ή σε πισίνεςΑπό καθίσματα τουαλέταςΑπό τα πόμολαΑπό τα τρόφιμα και τα ποτάΑπό την κοινή χρήση μαγειρικών συσκευών ή μαχαιροπίρουνων κλπΑπό την κοινή χρήση πετσετών, σεντονιών, τηλεφώνων κλπΑπό αντικείμενα και επιφάνειες γενικώςΑπό το τσίμπημα εντόμων όπως είναι τα κουνούπια ή οι ψύλλοι.Από τα ζώα εν γένειΑπό το σάλιο και από τα φιλιάΑπό τη σωματική επαφή

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα