Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Μήνυμα του ΠτΔ

14:22 10/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις σύγχρονες προκλήσεις που «θίγουν τον πυρήνα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπονομεύουν την συνοχή κοινωνιών και λαών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ο Άνθρωπος και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του δοκιμάζονται σήμερα κατά τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο, δοθέντος ότι οι εχθροί τους είναι όχι μόνο πολλαπλοί αλλά ορισμένοι απ’ αυτούς -κι ίσως οι πιο διαβρωτικοί- απειλητικά υποδόριοι. Ιδίως οι Λαοί της Ευρώπης, ως εκ του ιστορικού μας ρόλου, οφείλουμε να αναλάβουμε

τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την ολοκλήρωσή της, με αποκλειστικό γνώμονα την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις», τονίζει στο μήνυμα του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, με στόχο να μην επαναληφθούν οι αγριότητες του Β’Παγκοσμίου Πολέμου που άφησε 60 εκατομμύρια νεκρούς – 20 εκατ. στρατιώτες και 40 εκατ. άμαχοι).

Το προσχέδιο της Οικουμενικής Διακήρυξης συνέταξε ο Καναδός νομικός Τζον Πήτερς Χάμφρεϋ, επηρεασμένος από το «Ναπολεόντειο Κώδικα».

Τη δεύτερη και τελική μορφή του, την έδωσε ο επίσης νομικός Γάλλος Ρενέ Κασσίν, με τη συνδρομή της Ελεανόρ Ρούσβελτ, πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, του Κινέζου φιλοσόφου Π.Σ. Τσάνγκ και άλλων.

Καταστροφική χρονιά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε το 2016 ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein, που κατάγεται από την Ιορδανία, αναφερόμενος ειδικά στη Συρία αλλά και «στην διάδοση της ορολογίας του φασισμού».

10 Δεκεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων#HumanRights #EU4HumanRights

Ποιες αξίες είναι ενσωματωμένες στις Συνθήκες της #EU; pic.twitter.com/1ijSOENYZw

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) December 10, 2016

ΠΗΓΗ:AMPE, Independent

Keywords
Τυχαία Θέματα