Παύση πυρός στο Χαλέπι έως και το Σάββατο υπόσχεται η Μόσχα

17:03 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να παρατείνει έως και το βράδυ του Σαββάτου την ανθρωπιστική εκεχειρία στο Χαλέπι δέχθηκε η Ρωσία, μετά την ανάλογη ανακοίνωση από πλευράς συριακού στρατού. Την ίδια ώρα, ανοιχτά αφήνουν οι «28» της ΕΕ, την ώρα που συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όλα τα ενδεχόμενα για επιπλέον κυρώσεις κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος».

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει συμφωνία για μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη

«Η Ρωσία

είπε στον ΟΗΕ ότι θα τηρήσει παύση 11 ωρών την ημέρα για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Γενς Λέρκε.

«Ωστόσο, καθώς ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αρχίσει τις απομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους πριν από την Παρασκευή […], ζητήσαμε μια παράταση της παύσης έως και τη Δευτέρα», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένεται η απάντηση της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η παύση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι μπορεί να παραταθεί, εφόσον οι αντάρτες δεν την χρησιμοποιήσουν για να ανασυνταχθούν ή να ανανεώσουν τις επιθέσεις τους.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ευπρόσδεκτες αυτές τις καθημερινές παύσεις των επιθέσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών.

Ωστόσο, το πακέτο της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης από τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη, και από τη συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τοπική διοίκηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι πρώτες «μερικές εκατοντάδες» ασθενείς και τραυματίες θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν αύριο από την πόλη και να κατευθυνθούν είτε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι είτε στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν.

Ο Έγκελαντ πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ θέλει να παρατείνει τις παύσεις των εχθροπραξιών μέχρι και τη Δευτέρα, και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη. Ωστόσο, ο ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη συριακή κυβέρνηση.

Το βράδυ της Τετάρτης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απείλησαν με κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Μάχες σε σημεία με αμάχους στο Χαλέπι- Εύθραυστη η «ανθρωπιστική» εκεχειρία
Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι

Keywords
Τυχαία Θέματα