«Ουμπεροποίηση και εργασιακή σκλαβιά»- Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

22:41 9/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας νέος τύπος εργασιακών σχέσεων εδραιώνεται σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Είναι η οικονομία Γκιγκ. Η οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, από τις οποίες ο χρήστης αναζητά υπηρεσίες. Μεταφοράς με ταξί, διανομής φαγητού, φροντίδας του κατοικίδιου ζώου, υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας. Για τους εργαζόμενους σε αυτές τις πλατφόρμες όμως, οι συνθήκες είναι πολλές φορές κακές, με λίγα χρήματα , καμία εργασιακή διασφάλιση και ανυπαρξία κοινωνικής ασφάλισης.

Οι κακές έως και ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις που προσφέρουν οι ψηφιακές

πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών στους εργαζόμενούς τους, συζητήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση που οργάνωσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ειδική συνεδρίαση με θέμα «Ουμπεροποίηση και εργασιακή σκλαβιά¨ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι αποκαλυπτικά.

100.000 άνθρωποι εργάζονται σε online πλατφόρμες στην Ευρώπη. Μόλις 1 στους 40 παίρνει το μισό του κανονικού μισθού. Οι υπόλοιποι αμείβονται ακόμη πιο χαμηλά. 25% της αμοιβής για την προσφερόμενη υπηρεσία επιστρέφει στην εταιρεία.

620 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν την επόμενη δεκαετία για την ανάπτυξη νέων ιατρικών πλατφορμών στην Ευρώπη.

«Σε όλες τις χώρες βλέπουμε μια συρρίκνωση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της αγάπης στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Πράγματι αγαπούμε και την καινοτομία, αρκεί να διευκολύνει τη ζωή μας και όχι να την καταστρέφει ή να καταστρέφει τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας και κυρίως αυτών που εργάζονται εκεί πέρα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Για πολλούς εργαζόμενους ωστόσο, έστω και αυτός ο ευέλικτος τρόπος απασχόλησης είναι η απάντηση στην ανεργία.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:’Αννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα