Ολάντ: Περιθώριο έως το τέλος του έτους για το BREXIT

20:23 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους, θεωρεί ως «λογική διορία» για τη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για να επισημοποιήσει την έξοδό της από την ΕΕ.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να επισημοποιήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνο στο τέλος του έτους», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των G20 στο Χανγκτζόου της Κίνας.

«Το υπενθύμισα, ακόμη και στη συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ότι θεωρούμε πως αν είναι αναγκαίο να δώσουμε χρόνο στους Βρετανούς για να προετοιμαστούν για την

έναρξη της διαπραγμάτευσης, τότε μια λογική διορία είναι μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Κάθε καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια, κυρίως για τη βρετανική οικονομία και για όλες τις οικονομίες και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να περιορίσουμε τις αβεβαιότητες αν θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη και ανάπτυξη».

Ως «αβεβαιότητες» ο Ολάντ χαρακτήρισε «τις συρράξεις, τους πολέμους, τις αποσταθεροποιήσεις που μπορούν να προκληθούν από το κλίμα, αλλά και από ορισμένες αποφάσεις».

Το Brexit είναι μια τέτοια απόφαση, αν και πρόκειται για «κυρίαρχη απόφαση της Βρετανίας», συνέχισε.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσφύγει στο άρθρο 50 που αφορά την έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους Σε αυτή την περίπτωση η Βρετανία θα έχει διάθεσή της δύο χρόνια προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησης.

Βρετανία:Καμία απόπειρα να αποτρέψουμε το Brexit

«Καμία απόπειρα να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε ή να αποτρέψουμε τη βούληση του βρετανικού λαού. Καμία προσπάθεια σχεδιασμού ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επειδή σε κάποιους ανθρώπους δεν άρεσε το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση..

Κατά την ομιλία του στο Βρετανικό Κοινoβούλιο σημείωσε πως η Βρετανία θα είναι καλύτερο να καθυστερήσει ένα μήνα για να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, παρά να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από λάθος θέση.

Όπως τόνισε, η βρετανική κυβέρνηση επανεξετάζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν ζητήματα όπως η διενέργεια χρηματοοικονομικών συναλλαγών από χώρες-μέλη της ΕΕ και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, έπειτα από την αποχώρηση από την Ένωση.

Σημείωσε δε, ότι «Ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν αποκλείει καλές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ».

Ο υπουργός σημείωσε πως δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, η ΕΕ δεν θα θελήσει να τιμωρήσει την Βρετανία αναφορικά με τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς κινδυνεύει να βλάψει την ίδια της την οικονομία.

πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα