Ολάντ: Καθήκον μου να μην επιτρέψω την εκλογή Λε Πεν

10:50 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι το “ύψιστο καθήκον” που έχει είναι να διασφαλίσει ότι η Γαλλία δεν θα ψηφίσει ποτέ για τη Μαρίν Λε Πεν.

Ο Ολάντ θεωρεί ότι η «απειλή» μίας νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές «υφίσταται», ακόμη και αν θεωρεί ότι «η Γαλλία

δεν θα παραδοθεί».

«Η απειλή υφίσταται» διότι «η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί». Η Γαλλία γνωρίζει ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Διότι, αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποιεί. «Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια», λέει σε μία αναφορά στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ορίζω λοιπόν ως «τελευταία μου αποστολή» πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου «να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε επίσης, ότι δεν έχει κάποιο λόγο ν’ αμφισβητήσει τον ρόλο του Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα τόνισε ότι μία ευρωφοβία των χρηματαγορών, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι εντελώς πρώιμη.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε σήμερα να συναντηθεί με τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φιγιόν στην προεκλογική του εκστρατεία μετά τις αποκαλύψεις για την πλασματική απασχόληση της συζύγου του.

Ο Σαρκοζί ανήρτησε μια ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στην οποία αναφέρει: «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης (…) κάθε ένας έχει καθήκον να κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα». «Σε αυτό το πνεύμα πρότεινα στον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ να συναντηθούμε για να βρούμε έναν τρόπο αξιοπρεπούς και αξιόπιστης εξόδου από μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο και η οποία αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών μεταξύ των Γάλλων», πρόσθεσε.

Communiqué de presse de Nicolas Sarkozy pic.twitter.com/0kKZZKgQkk

— Nicolas Sarkozy (@NicolasSarkozy) March 6, 2017

Ο Τιερί Σολέρ, ο οργανωτής των προκριματικών εκλογών της δεξιάς και πρώην εκπρόσωπος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον Φιγιόν, τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί να συναντηθούν «ακόμη και σήμερα» για «να αποφευχθεί το χάος», ενώ εκτίμησε ότι ο Ζιπέ θα μπορούσε να επωμισθεί το πρόγραμμα του Φιγιόν. Εξάλλου ο Ζιπέ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) για το θέμα.

Πηγή: Le Monde, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα