Οι θεσμοί βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ το 2017

12:19 27/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να συμφωνούν με την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,8% του ΑΕΠ από 1,75% που είναι ο στόχος με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερπλεόνασμα 1% του ΑΕΠ περίπου ή 1,75 δισ. ευρώ περίπου σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το ίδιο άτομο ισχυρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών

συμφωνούν με την εκτίμηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων «πήγε πολύ καλά και λύνονται όλα τα προβλήματα σιγά-σιγά. Υπάρχει ακόμη πολλή τεχνική δουλειά για νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις».

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα.

Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα