«Οι μεγάλες εποχές της κλασικής μουσικής» στην ΕΡΤ3

02:05 7/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, «Οι μεγάλες εποχές της κλασικής μουσικής» (Eras of music history), προβάλλει η ΕΡΤ3, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 22:05.

Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων, παραγωγής ZDF σε συνεργασία με το Arte 2015, και αναφέρεται στα μεγάλα ρεύματα της δυτικής μουσικής:

μπαρόκ, κλασικισμό, ρομαντισμό, μοντερνισμό.

Επεισόδιο 5ο: (Ρομαντισμός Α’ μέρος). Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Ρομαντισμός αναδύεται από ένα τρυφερό, λογοτεχνικό λουλούδι.. Το γαλάζιο λουλούδι που, όπως ανέφερε ο ποιητής Νοβάλις, είναι το ρομαντικό σύμβολο του πόθου για τη φύση, για την ελευθερία, για τη γνώση, την εμπειρία και την ποίηση. Ο Ρομαντισμός είναι η καλλιτεχνική
εποχή του 19ου αιώνα όμως ο ρομαντικός τύπος είναι διαχρονικός.
Ο Ρομαντισμός είναι μια εποχή, αλλά και μια στάση ζωής. Η μουσική του 19ου αιώνα έγινε το «σάουντρακ» μιας εποχής με λαμπρές ιδέες και τραγικά λάθη, που κατέληξαν στην Ευρώπη, που όλοι γνωρίζουμε. Αν για πολλούς σύγχρονους ο Βάγκνερ ενσαρκώνει το γερμανικό πνεύμα, που μάχεται για εσωτερίκευση και εξύψωση, οι όπερες του Βέρντι αντανακλούν τις ιταλικές αισθησιακές απολαύσεις.

Η σκηνοθεσία της σειράς είναι του Henrike Sandner.

Keywords
Τυχαία Θέματα