Ο θάνατος του 26χρονου κρατούμενου, το σωφρονιστικό σύστημα και ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας

23:45 6/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όταν ένας άνθρωπος 26 ετών πεθαίνει από ένα πρόβλημα με το δόντι φανταστείτε τι γίνεται στις φυλακές. Είναι ένας θάνατος σε μία σειρά θανάτων. Αν κάποιοι από αυτούς φτάνουν στα ΜΜΕ, υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους».

Για το θάνατο του 26χρονου κρατούμενου Μαλτέζου Σώζου στις φυλακές Λάρισας μίλησε σήμερα στην εκπομπή «με λόγο και Αιτία», στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ, το μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

κ. Πηνελόπη Ρομποτή.

Η κ. Ρομποτή αμφισβήτησε το σωφρονιστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι δεν σωφρονίζει, αλλά τιμωρεί, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές ως «αποθήκες του κράτους, για να χωρούν σε αυτές άνθρωποι από κοινωνικά στρώματα χωρίς ευκαιρία, στερημένοι από τα βασικά, χωρίς ευκαιρία για μόρφωση και δουλειά, πριν μπουν στη φυλακή».

«Η οργανωμένη διοίκηση μίας κοινωνίας δεν αναρωτιέται τι συμβαίνει όταν ένα παιδί που είναι Ρομά, δεν πήγε σχολείο, ο πατέρας του πέθανε στη φυλακή τοξιοεξαρτημένος, και το καλύτερο που έχει να κάνει το κράτος είναι να το στείλει φυλακή. Η κοινωνία νομίζει ότι βάζοντας τον κόσμο στη φυλακή ότι είναι ασφαλής. Δεν είναι ασφαλής. Η οικογένεια του παιδιού δεν έχει χρήματα για την κηδεία του. Αυτό θα έπρεπε να είναι δεδομένη υποχρέωση του υπουργείου», σημείωσε η κ. Ρομποτή.

Εξήγησε ότι η φυλακή αποτελεί στην σύγχρονη κοινωνία τη λύση σε όλα τα προβλήματα, καθώς εκεί οδηγεί κάθε είδους παράβαση και κάθε είδους έγκλημα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυτοί που μπαίνουν στη φυλακή δεν σωφρονίζονται. Μετά την αποφυλάκισή τους επιστρέφουν με σοβαρότερες παραβάσεις. «Η καθιέρωση της φυλακής είναι ένα φαινόμενο δύο αιώνων. Δεν είναι πανάκεια η φυλακή. Δεν πρέπει να είναι. Η κοινωνία να προχωρήσει και να δει αλλιώς τα προβλήματά της, μέσα από δομές που να διορθώνουν τα προβλήματα που γέννησαν την παραβατική συμπεριφορά», υποστήριξε η κ. Ρομποτή.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, για τον οποίο εδώ και καιρό οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας είναι σε κινητοποιήσεις αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Κώστας Παπαδάκης, ένας εκ των 4 δικηγόρων, που κρατούμενοι εξουσιοδότησαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο σωφρονιστικό κώδικα. Αν και η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή τη νομοθετική προώθηση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στις αρνητικές διατάξεις που αυτός εμπεριέχει για τους κρατούμενους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον περιορισμό και στις δυσκολίες που τίθενται στις άδειες των κρατουμένων, στην αναδρομική αφαίρεση ημερομισθίων, στις υπερεξουσίες που δίνει στον Εισαγγελέα Φυλακών να αναστέλλει τη χορήγηση αδειών, στη νομοθετική επαναφορά φυλακών τύπου Γ’ με επίκληση ειδικών συνθηκών, στους περιορισμούς στην τηλεφωνική επικοινωνία κρατουμένων με προεγκεκριμένη τηλεφωνική λίστα από τη διοίκηση των φυλακών, κ.α.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας τέθηκε σε διαβούλευση στις αρχές Νοεμβρίου 2017 και σύντομα αποσύρθηκε, μετά τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης θα κατατεθεί στο πλαίσιο πολυνομοσχεδίου με βασικό κορμό το νέο Ποινικό Κώδικα.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, θα πρόκειται για μία συζήτηση μεγάλη. Εξάλλου, ο Ποινικός Κώδικας είναι η πηγή «παραγωγής» κρατουμένων. Συνεπώς, ένας αυστηροποιημένος Ποινικός Κώδικας θα παράγει περισσότερους κρατούμενους και ένας νέος Σωφρονιστικός θα τους διαχειρίζεται πιο αυστηρά. Είναι ενδεικτικά δε τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος: «Το 2014 υπήρχαν στις φυλακές 12.692 κρατούμενοι. Λίγο πριν το 2015 έπεσε κατά χίλιους ο αριθμός τους και μετά δύο χρόνια μειώθηκε στους 9.500 κρατούμενους. Ένα 30% δε είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι και αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά. Από αυτούς ελάχιστο ποσοστό επιστρέφει στη φυλακή μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Επομένως, κατά τεκμήριο φυλακίζεται άδικα. Να που ο κώδικας παράγει δικαστικές αυθαιρεσίες και στέλνει ανθρώπους στη φυλακή ως προκαταβολή ποινής για αδικήματα που δεν καταδικάζονται ή που καταδικάζονται σε ποινές που δεν συνεπάγονται φυλάκιση».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα