Οι κάτοικοι έπαιρναν άδεια από το δήμο και ο δήμος από το Χάρο (;)

22:25 19/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέταρτη ημέρα εκδίκασης από το μονομελές πρωτοδικείο Ζακύνθου, την προηγούμενη Παρασκευή, της αγωγής που κατέθεσαν η τοπική εκκλησία, η περιφέρεια, ο δήμος, το ελληνικό δημόσιο και κάτοικοι-θιγόμενοι ιδιοκτήτες γης ζητώντας την ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας των 15 χιλ. στρεμμάτων στα ορεινά του νησιού μεταξύ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη Γ. Χάρο και της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του ο μάρτυρας, Γιάννης Γιατράς, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει το επιχείρημα των εναγόντων ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό δικαίωμα της οικογένειας Φλαμπουριάρη και

του κληρονόμου της Γ. Χάρου στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Βρώμη, χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική φράση «με κλωτσιές θα έδιωχναν το Χάρο οι κάτοικοι», αναφερόμενος στην περίπτωση που κάποιος από την εν λόγω οικογένεια ζητούσε εξηγήσεις για τις εργασίες που γίνονταν κατά καιρούς στο μικρό λιμανάκι της περιοχής, στο οποίο διατηρούσε καντίνα.

Συγκεκριμένα, στην πολύωρη κατάθεσή του ο 70χρονος κάτοικος Μαριών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την ηλικία των 12 ετών δούλευε μεροκάματο στις διανοίξεις των δρόμων που γίνονταν στο χωριό του για τη βελτίωση της μετακίνησης των κατοίκων και την καλλίτερη πρόσβασή τους στη θάλασσα, με χρηματοδοτήσεις από τη νομαρχία και τις κοινότητες. Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του, πως όταν παλαιότερα γινόταν το μάζεμα από τους συγχωριανούς του της ρητίνης από τα τεράστια πεύκα -για την εξοικονόμηση πενιχρών πόρων- είχαν την έγκριση από την τότε κοινότητα Μαριών δίχως να τους ενοχλήσει ποτέ κανένας, σε αντίθεση, όπως είπε, με συλλέκτες ρητίνης από άλλες περιοχές, οι οποίοι πλήρωναν κάποιο αντίτιμο στην κοινότητα. Επιπλέον, όπως τόνισε, για αρκετά χρόνια η οικογένεια του έβοσκε τα γίδια της στις εκτάσεις της περιοχής και πλήρωνε στην κοινότητα ανάλογο ενοίκιο με παραστατικά, μέρος των οποίων βρήκε στα προσωπικά αντικείμενα του πατέρα του, όταν ο τελευταίος πέθανε. «Δεν γνωρίζαμε κανέναν Χάρο ή Φλαμπουριάρη» είπε ο κ. Γιατράς, «γι’ αυτό και αν μας ζητούσε εξηγήσεις για ό,τι κάναμε θα τον διώχναμε με τις κλωτσιές».

Σε ερώτηση του συνηγόρου της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ για το γεγονός ότι, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελατίων, Θοδωρής Τσουκαλάς, έχει δώσει ένορκη βεβαίωση πως πήρε την άδεια από τον Γ. Χάρο για να κάνει ο δήμος εργασίες στο Πόρτο Βρώμη, απάντησε ότι δεν το γνώριζε καθώς και ότι ο ίδιος και αρκετοί συγχωριανοί του έπαιρναν τις άδειες για δραστηριότητες που έκαναν στην περιοχή από την κοινότητα και, εν συνεχεία, από τους δήμους. Επίσης, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ερωτώμενος για δήλωση του πρώην δημάρχου Ελατίων, Ν. Ακτύπη, ότι η μονή Αγ. Γεωργίου των Κρημνών δεν έχει ιδιοκτησία στην περιοχή και ότι στη φορολογική δήλωση η μονή αναφέρει ως ιδιοκτησία της περίπου 200 στρέμματα, απάντησε πως αν όλα όσα δηλώνονται στην εφορία ήταν αληθή τότε η Ζάκυνθος θα ήταν ένα μικρός βράχος …

Να σημειωθεί ότι, στην αίθουσα του δικαστηρίου υπήρχαν αστυνομικοί προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς κάποιες στιγμές υπήρξε ένταση από κατοίκους που εκδήλωναν τη δυσαρέσκειά τους για την αμφισβήτηση των ιδιοκτησιών τους μέσω των ερωτήσεων από τους συνηγόρους της εταιρείας και του φερόμενου ως ιδιοκτήτη.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα