Οι έρημοι της Κεντρικής Ασίας είναι οι αρχαιότερες στον πλανήτη

10:44 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ηλικία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ετών, οι έρημοι της Κεντρικής Ασίας, όπως η Γκόμπι, η Τάλα Μακάν και άλλες , είναι οι αρχαιότερες στον πλανήτη σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Συγκριτικά, η έρημος Σαχάρα, έχει ηλικία περίπου 7 εκατομμυρίων ετών και κατά καιρούς είχε μεγάλα υγρά και πράσινα «διαλείμματα». Μάλιστα, πριν από 6.000 χρόνια, διέθετε πυκνή βλάστηση και τη διέσχιζαν μεγάλα ποτάμια.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής

τον Τζέρεμι Κέιβς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ανάλυσαν δείγματα άνθρακα από ερήμους διαφόρων ηλικιών.

Στην Κεντρική Ασία εντοπίστηκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα άνθρακα-13, που φθάνουν μέχρι πριν από 30 εκατ. χρόνια και υποδηλώνουν πολύ χαμηλή παραγωγικότητα φυτών και πολύ λίγες βροχοπτώσεις.

«Φαίνεται πως η Κεντρική Ασία έχει υπάρξει ξερή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη», δήλωσε ο Κέιβς. Και αυτό το φαινόμενο έχει φυσικά την εξήγησή του.

Πριν από περίπου 45 εκατ. χρόνια, όταν ανυψώθηκαν τα Ιμαλάϊα και το οροπέδιο του Θιβέτ, άρχισαν να μπλοκάρουν τους μουσώνες που έφερναν βροχή και υγρασία από το νότο. Έτσι, σταδιακά ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Κίνας ξεράθηκε και ερημοποιήθηκε.

Πιο πρόσφατα και βορειότερα, πριν από περίπου 10 εκατ. χρόνια, όταν με τη σειρά τους αναδύθηκαν τα όρη Αλτάι, απέκοψαν και τους βόρειους ανέμους που έφερναν βροχές. Αυτό είχε ως συνέπεια οι έρημοι να επεκταθούν στην Ασία, από τη Μογγολία μέχρι το Καζακστάν.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την έρευνά του στο επιστημονικό περιοδικό γεωλογίας «Geology».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα