ΟΕΕΘ: Αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο το 2018 , με 65 χιλιάδες λιγότερους Τούρκους τουρίστες »

09:49 4/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Καταγραφή αρνητικών οικονομικών επιδόσεων, σχεδόν σε μία από τις δύο επιχειρήσεις στη Θράκη, δείχνουν τα ομαδοποιημένα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου Θράκης (ΟΕΕΘ), τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο της , Κώστα Χατζημιχαήλ.

Όπως ανέφερε, «στη Θράκη το 2018 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κυρίως λόγω των σταθεροποιητικών τάσεων και της θετικής προοπτικής που καταγράφηκε το 2017». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζημιχαήλ, σημείωσε

ότι «ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η αναμενόμενη λόγω πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων μεν, σοβαρή επιβράδυνση δε, των τουριστικών αφίξεων από την Τουρκία καθώς 65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα και την περιοχή την περυσινή περίοδο συγκριτικά με το 2017». Όπως είπε, η μείωση που καταγράφηκε αντιστοιχεί στο ποσοστό του 8,77%, στα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης που υπάρχουν σε Κήπους και Καστανιές με τον «απόλυτο αριθμό να ανέρχεται για το 2018 στις 680.000» τονίζοντας ότι « μειωμένες αφίξεις Τούρκων αποτυπώθηκαν και στην κατανάλωση με την συμμετοχή της εν λόγω εθνικότητας στο Μείγμα Τουριστών – Καταναλωτών της Θράκης να περιορίζεται σημαντικά».

Στα έργα για την ενέργεια

Σχετικά με τις «μεγάλες επενδύσεις στη Θράκη» , υπογράμμισε ότι «υπήρξε ένα έτος μεγάλης κινητικότητας ισχυρών διεθνών παικτών στο πεδίο της ενέργειας και της ναυτιλίας και σίγουρα ένα έτος μεγάλων προσδοκιών για την πιθανότητα μετασχηματισμού της περιοχής σε διεθνές ενεργειακό hub και την ενεργό συμμετοχή της χώρας και της περιοχής στον μετασχηματισμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης», με το «ελληνικό τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού TAP να τελεί υπό ολοκλήρωση το ενδιαφέρον εστιάζεται στον IGB , τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδος Βουλγαρίας, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στην Stara Zagora». Αναφορά έκανε και στον πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευση και αεριοποίησης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά αποτελούν μέρη της «ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τι είπε για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για στασιμότητα σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό οφείλεται «στις εγκληματικές καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στη θεσμοθέτηση του πλαισίου διενέργειας των διαγωνισμών παραχώρησης χρήσεων του εμπορικού τμήματος του λιμένα να τορπιλίζουν τις πιθανότητες αξιοποίησης, να μηδενίζουν τις ενέργειες προσέλκυσης επενδυτών του ΟΛΑ, της ΟΕΕΘ και των λοιπών θεσμικών και να απομακρύνουν τους σοβαρούς επενδυτές».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα